Sport

ФИФА тражи да се плати јавно приказивање утакмица СП

Јавно гледање утакмица Свјетског фудбалског првенства у Јужној Африци у кафићима, баштама, на трговима и другим јавним мјестима у БиХ биће могуће само уз лиценцу Свјетске фудбалске федерације.


 

- ФИФА је издала прописе о јавном гледању како би заштитила медијска права за СП. Циљ је да се заштите маркетиншке 'испоставе' ФИФА (партнери ФИФА, спонзори СП ФИФА те спонзори у појединачним земљама).

У том смислу, ФИФА је једино овлаштено тијело за издавање дозвола организаторима догађаја за јавно гледање. Због тога се позивају сви они који желе организовати јавно гледање утакмица са СП да истовремено поднесу захтјеве и према БХРТ, као власнику лиценце за медијска права приказивања СП. Захтјев за добивање сагласности за јавно емитовање ТВ сигнала обавезан је предуслов за добијање ФИФА лиценце. Рок за подношење апликација је 27. мај - истичу у БХРТ.

Јавно емитовање, у смислу ФИФА правила, представља приказивање и гледање такмичења на било којем мјесту осим у приватном објекту становања, што укључује (али се не ограничава на) кафиће, барове, ресторане, стадионе, отворена мјеста, уреде, градилишта, водена пловила, аутобусе, возове, војне објекте, образовне установе и болнице.

ФИФА је подијелила јавно емитовање на комерцијално и некомерцијално. За некомерцијално се не плаћа наканда, али је ипак потребна лиценца.

Комерцијалним јавним емитовањем сматра се када организатор посредно или непосредно наплати улаз за емитовање преноса или користи спонзорство или друга комерцијална права у вези са догађајем или када оствари било какву комерцијалну корист од приказивања догађаја. Иако није прецизирано, претпоставља се да се ово односи и на повећање посјете у угоститељским објектима у вријеме емитовања утакмица.

Накнада за организацију комерцијалног догађаја јавног гледања биће донирана за ФИФА кампању "20 центара за 2010".

- Ова ФИФА-ина правила примјењују се у свим земљама чији јавни емитери преносе утакмице СП-а - кажу у БХРТ

За контролу и санкције у случају непоштовања правила надлежне су мониторинг-агенције ФИФА.

- Ако уоче било какву неправилност или кршење правила, ове агенције ће реаговати у складу са својим овлаштењима. Значи, ако се не поштују правила, слиједе правне санкције - кажу у БХРТ.

И овог пута ће, вјероватно бити уведена пракса затамњивања програма јавних емитера из комшилука.

Накнаде за комерцијално јавно емитовање догађаја су сљедеће:

Капацитет гладалаца до 1.000 = 1.000 УСД (USD) 
Од 1.000 до 5.000 = 2.000 УСД
Од 5.000 до 10.000 = 4.000 УСД
Од 10.000 до 20.000 = 8.000 УСД
За више од 20.000 = 14.000 УСД.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog