oVFdM3QSvUU

Sport

Копа Либертадорес: Сукоб Аргентинаца и Бразилаца

Аргентинско-бразилски окршај у четвртини финала Копа Либертадорес није могао да прође мирно.


После побједе од 1:0 у Порто Алегреу, Интернасионал се домогао пораза од 2:1 у Ла Плати и због гола у гостима избацио у том моменту актуелног клупског првака Јужне Америке, Естудијантес.

Начин на који их је бразилски тим избацио, Аргентинци нису поднијели и по завршетку меча почела је свеопшта туча на терену и око њега, у којем је било и повријеђених.

Интер је губио са 2:0 до три минута прије краја утакмице када је Ђулијано погодио мрежу "студената" и срушио њихове снове о одбрани титуле.

Голове за Естудијантес постигли су Леандро Гонзалес, на асистенцију Хуана Себастијана Верона, а само минут касније резултат за полуфинале донио је Енцо Перез невероватним ударцем из велике удаљености.

Тучу је започео дефанзивац Естудијантеса Леандро Десабато, који је ударио сународника на голу бразилског тима, Роберта Абоданцијерија. То је био повод да се у кавгу умијешају играчи, али и стручни штабови оба тима, тако да се туча раширила свуда наоколо.

Након што су успјели да "живи" изађу са стадиона, фудбалери Интернасионала могли су да се окрену противнику у полуфиналу, такође бразилском Сао Паулу.

У ноћи између четвртка и петка у полуфинале се пласирао и Универсидад де Чиле и то преко Фламенга, за који игра наш Дејан Рамбо Петковић.

Фламенго јесте добио реванш у Сантијагу резултатом 2:1, али није успио да надокнади пораз у првом мечу на својој Маракани, када је Универсидад био бољи са 3:2. Због два гола у гостима, Чилеанци иду у полуфинале, гдје ће им противник бити мексичка Гвадалахара.

Фламенго је доминирао у првом полувремену, али је најбољу шансу имао Универсидад преко Валтера Монтиља, који је погодио стативу.

Реванширао му се играч Фламенга Лео Моура, који је погодио пречку, а потом је најпопуларнији бразилски тим ипак дошао до вођства прије одласка на одмор. Вагнер Лав био је сигуран на центаршут Адријана.

Фламенго је наставио да напада у другом полувремену, али је Монтиљо овог пута погодио гол, уместо стативу - 1:1, тако да су Бразилци имали 20 минута да постигну три гола.

Постигли су само један, 13 минута пре краја, када је Адријано закуцао у мрежу асистенцију Моуре.

Фламенго је јурио прву титулу првака Јужне Америке још од 1981. године, када су црно-црвени једини пут покорили континент.

Наслов првака Јужне Америке неуспјешно је бранио Естудијантес, који је прошле сезоне четврти пут освојио Копа Либертадорес. Ипак, други аргентински тим је рекордер у овом такмичењу, а ради се о Индепендијентеу, који има седам титула, без пораза у финалима.

Доминацију Аргентинаца у јужноамеричком клупском фудбалу употпуњује Бока Јуниорс са шест титула и три финала, а иза Индепендијентеа и Боке, налази се уругвајски Пењарол са пет титула из девет финала. Најбољи бразилски тим је Сао Пауло са три титуле из три финала, а исти скор имају Насионал (Уругвај), Олимпија (Парагвај), Гремио (Бразил).

 

Двије титуле, уз два финала, имају Ривер Плата (Аргентина) и Крузеиро (Бразил), две титуле, са једним поразом у финалу има Сантос (Бразил).

Укупно, клубови из Аргентине освојили су 22 титуле, уз осам пораза у финалима, Бразилци имају 13 титула, али и 15 пораза у финалима, док тимови из Уругваја имају скор 8-7... Следе Парагвај (3-3), Колумбија (2-7), Чиле (1-7), Еквадор (1-2), Перу (0-2) и Мексико (0-1).

Мексико је, иако географски земља из Средње Америке, тек недавно примљен као равноправни учесник Копа Либертадорес.

Нови шампион, после двомеча у финалу, биће познат после 18. августа.

РЕЗУЛТАТИ ЧЕТВРТФИНАЛА:

(16) Фламенго (Бразил) - (8) Универсидад де Чиле (Чиле) 2:1, први меч 2:3

(5) Либертад (Парагвај) - (13) Гуадалахара (Мексико) 2:0, први меч 0:3

(3) Естудијантес (Аргентина) - (6) Интернасионал (Бразил) 2:1, први меч 0:1

(10) Крузеиро (Бразил) - (2) Сао Пауло (Бразил) 0:2, први меч 0:2

ПАРОВИ ПОЛУФИНАЛА:

(8) Универсидад де Чиле (Чиле) - (13) Гуадалахара (Мексико)

(6) Интернасионал (Бразил) - (2) Сао Пауло (Бразил)

Полуфинални мечеви биће одиграни 28. јула, односно 4. августа, а финални мечеви 11. и 18. августа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog