Sport

Више или мање од спорта: Српска лопта са хрватским грбом

ЗАГРЕБ – Како се приближава свјетско првенство у фудбалу у Јужноафричкој Републици тако је ова „најважнија споредна ствар на свИЈету” све присутнија у медијима и уопште у интересу најшире јавности.


Необичан догађај на ту тему забиљежен је у Хрватској, гдје су се у трговинама појавиле лопте с називима и обиљежјима земаља учесница тог првенства, а међу њима једна сасвим јединствена: на лопти јаркозелене боје пише Serbia и доминира велики – хрватски грб.

Да ли се ради о грешци произвођача (указује се на Кинезе), како сугеришу неки домаћи медији или не, тешко је закључити, јер Хрватска овај пут уопште не учествује на фудбалском свјетском првенству, а њени навијачи то тешко подносе, поготово што је учешће изборила Србија око које се још увијек плету димови негативне пропаганде из протеклих ратних година. У том контексту се, као посљедица, и данас службени српски грб у знатном дијелу хрватске јавности тумачи као „четнички”.

Хрватски љубитељи фудбала који желе да сачувају успомену на овогодишње свјетско првенство тако су лишени „опасности” да заиграју с лоптом на којој је српски грб иако је намијењена за обиљежавање Србије као учесника тог првенства.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog