Politika

Ванредни избори на сјеверу Косова

У Косовској Митровици и Новом Брду данас се одржавају ванредни локални избори које су расписале власти Србије. За изборе у Косовској Митровици потврђено је 13 листа, а у Новом Брду четири, објављено је на сајту Републичке изборне комисије.


Право да бира одборнике у општини Косовска Митровица има 20 372 бирача, а у Новом Брду 1 775. Међу њима су и расељена лица и то 2 698 из Косовске Митровице и 684 из Новог Брда, за које ће бити отворено шест посебних бирачких мјеста, пет у централној Србији и једно у Звечану.

У централној Србији расељени ће моћи да гласају у Београду, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу и Нишу. У Косовској Митровици гласање ће бити организовано на 20 бирачких мјеста, а у Новом Брду на шест.

У Косовској Митровици потврђене су изборне листе ДС-Борис Тадић, ДСС-Војислав Коштуница, СНС-Томислав Николић, Покрет за Косовску Митровицу-Драган Спасојевић, Г17 Плус-Млађан Динкић, Група грађана "За лепшу будућност Митровице", НС-Велимир Илић, СРС "Др Војислав Шешељ", Грађанска иницијатива "Србија демократија правда-Оливер Ивановић", СДП-Расим Љајић, СПС-ПУПС-ЈС-Ивица Дачић, ГГ СНВ сјеверног Косова и Метохије-Милан Ивановић и ГГ Нова нада Косовске Митровице-Небојша Јовић.

Изборне листе потврђене у Новом Брду су ДС-Борис Тадић, ДСС-Војислав Коштуница, СНС-Томислав Николић и СПС-ПУПС-ЈС-Ивица Дачић.

Високи представник ЕУ на Косову Питер Фејт рекао је да Европска унија неће признати резултате локалних избора које је Србија расписала на сјеверу Косова. Он је изразио наду да ће се интеграција сјеверног дијела Косова проводити по моделу који је успостављен јужно од Ибра, пренијели су данас београдски медији.

Поводом данашњг протеста Албанаца у јужном дијелу Косовске Митровице због одржавања избора у сјеверном дијелу тог града, из Главне команде у Приштини саопштено је да Кфор подржава слободу изражавања и окупљања као основно људско право и распознавајућу особину демократије.

"У вези са тим, сматрамо да демонстрације и манифестације чак представљају обавезу грађана који се брину за своју земљу", наводи се у саопштењу.

Директор косовске полиције Бехар Селими рекао је да ће полиција "игнорисати" сутрашње српске локалне изборе на сјеверу Митровице, додавши да ће за полицију сутрашњи дан бити као и сваки други.

Он је рекао да ће полиција радити професионално и уобичајено и да је за полицију, као што је раније саопштила косовска влада, одржавање избора на сјеверу Косова нелегитимно.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog