Svijet

Ердоган: Нико не спомиње Израел

АНКАРА – Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је западне земље да им недостаје „искреност и поштење” у ријешавању нуклеарног спора са Ираном, пренијела је турска агенција Анатолија.


Обраћајући се турским новинарима током званичне посјете Бразилу, Ердоган је поново критиковао земље Запада због тога што не говоре о Израелу, који, према наводима неких стручњака, има нуклеарни арсенал.

„Немате исти приступ питањима на ту тему, а уносите тензије у погледу Ирана. Сматрам да то није лојалан, поштен и искрен приступ”, рекао је Ердоган, не именујући притом Израел.

Између Турске и Бразила, несталних чланица Савјета безбједности УН, и САД тензије су појачане, пошто је Вашингтон одбацио договор постигнут између Техерана, Бразилије и Анкаре 17. маја о размјени нуклеарног горива.

Упркос том договору, Вашингтон и даље тражи увођење нових санкција Ирану, наводећи да Техеран нуклеарни програм не користи у цивилне сврхе.

Државна секретарка САД Хилари Клинтон изјавила је у четвртак да споразум Турске, Бразила и Ирана има за циљ „добијање на времену” и „чини свијет опаснијим, а не мање опасним”.

„Иницијатива коју смо предузели није иницијатива која доводи свијет у опасност. Напротив, то је иницијатива која има за циљ да спријечи покушаје да се свијет доведе у опасност”, рекао је Ердоган, преноси Анатолија.

„Од самог почетка говорили смо: ми не желимо нуклеарно оружје у региону”, додао је турски премијер.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog