Politika

Јеремић: Косово је наш Јерусалим

БЕРЛИН – Шеф дипломатије Вук Јеремић, који ће сутра боравити у посјети Њемачкој, изјавио је да је чланство Србије у Европској унији циљ и централни пројекат Владе Србије и да је Косово и Метохија српски Јерусалим.


„Ми знамо да Европа и цијели свијет доживљавају тешка времена, али то не мијења ништа, што се тиче нашег циља, чланства у ЕУ, што је централни пројекат наше владе”, рекао је Јеремић у интервјуу њемачком недељнику „Шпигл”.

Он је истакао да Србија не треба да буде присиљавана да одлучи између Европе и Косова, које је назвао српским Јерусалимом.

Шеф дипломатије је рекао да током своје сутрашње посјете Берлину жели да још једном нагласи неопходност проширења ЕУ и упозорио да се, ако се западни Балкан заборави, будуће кризе могу предвидјети.

„Грчка криза, озбиљне привредне турбуленције, све то апсорбује енергију, али ако се западни Балкан заборави, будуће кризе биће предвидиве, а геополитичка цијена висока....”, упозорио је Јеремић.

Упитан „да ли је то пријетња”, он је одговорио да не каже да Балкану предстоји експлозија.

„Али, кад ми чујемо да ЕУ послије пријема Хрватске, жели паузу, то нас деморалише”, истакао је Јеремић, додајући да се, такође, када се из одређених градова чује одлучно „не” пријему Турске у ЕУ, поставља питање, значи ли то да ће Срби припасти турској сфери, као у прошлим вијековима.

Јеремић је изразио наду да се Србија више неће прикључивати ниједном другом лагеру него ЕУ.

„Ми смо на томе тешко радили”, додао је он.

Оговарајући на питање о захтјеву Србије за чланство у ЕУ, Јеремић је изјавио да тај захтјев још није у Европској комисији и да, изгледа, 27 чланица ЕУ нису јединствене.

Указујући да у Берлину жели да нагласи неопходност проширења ЕУ, Јеремић је рекао да је официјелна позиција њемачке владе- подршка чланству Србије у ЕУ. 30. маја.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog