Politika

Јосиповић у посјети Републици Српској

Хрватски предсједник Иво Јосиповић стигао је у Дервенту гдје се састао представницима политичких странака Хрвата у БиХ, чиме је званично почела прва посјета једног хрватског предсједника Републици Српској.


Домаћин састанка, који се одржава у просторијама католичке цркве Светог Јуре у Дервенти, је потпредсједник РС и члан Главног одбора ХДЗ БиХ Давор Чордаш.

У хрватској делегацији, коју предводи предсједник Јосиповић, су потпредсједник Владе Хрватске Ђурђа Адлешић и предсједник Националног одбора Хрватског сабора за преговоре Хрватске са ЕУ Весна Пусић, те посланици различитих политичких странака у Хрватском сабору.

Прије састанка са представцницима политичких странака Хрвата у БиХ, Јосиповић се у Жепчу састао са надбискупом врхбосанским кардиналом Винком Пуљићем, јављају хрватски медији.

У Дервенту је дошао и предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик гдје ће разговарати са хрватским предсједником Ивом Јосиповићем.

Састанак делегација РС и Хрватске најављен је за 11 часова у згради општине Дервента.

Сијековац

Премијер РС, хрватски предсједник и предсједник РС Рајко Кузмановић ће у 12.30 часова у Сијековцу, општина Брод, положити вијенце на спомен-обиљежје настрадалим Србима.

Слиједи, у 14.45 часова полагање вијенаца у Бришеву, општина Приједор, на спомен-обиљежје настрадалим Хрватима, а у 15.15 часова у Козарцу, општина Приједор, на спомен-обиљежје настрадалим Бошњацима у Козарцу.

Јосиповић ће се, према протоколу, у 17.00 часова у Бањој Луци састати са бањолучким бискупом Фрањом Комарицом, представницима Владе РС задуженим за питања образовања, културе, те представницима Хрвата из РС.

Хрватски предсједник би требало да обиђе и Општу гимназију Католичког школског центра "Блаженог Ивана Мерца".

Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић организоваће у 18.00 часова радну вечеру за предсједника Хрватске и његову делегацију.

Свечаној вечери, која ће бити уприличена у ресторану у згради Владе РС у Бањој Луци, присуствоваће и функционери Српске, међу којима и предсједник РС Рајко Кузмановић и премијер Милорад Додик, саопштено је из Радмановићевог кабинета.

И предсједник Црне Горе Филип Вујановић посјетиће Бањалуку. Вујановић ће у понедјељак разговарати са званичницима Српске.

Посјета председника Хрватске Иве Јосиповића и полагање венаца на споменик убијеним Србима у насељу Сијековац код Брода прва је посјета једног хрватског предсједника након распада Југославије и одавање почасти жртвама.

Одавању почасти убијеним Србима у Сијековцу присуствоваће први пут и предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog