Svijet

Италијански Сенат усвојио закон о прислушкивању

РИМ – Италијански Сенат, у којем већину има десница премијера Силвија Берлусконија, усвојио је данас контроверзан закон о ограничавању прислушкивања телефонских разговора у истрагама и њиховог емитовања у медијима.


Данашње гласање у Сенату бојкотовала је опозиција која се успротивила одредбама тог закона. Да би закон ступио на снагу мора да буде усвојен и у Представничком дому италијанског парламента и да га потпише предсjедник Републике.

Једна од најспорнијих мера новог закона јесте да се прислушкивање телефонских разговора скраћује на 75 дана уз могућност продужавања на по три дана за шта је сваки пут потребно одобрење трочланог судског вијећа. Ту мјеру су оштро критиковали и представници правосуђа и полиције.

"Овај закон помаже криминалцима да избјегну правду, а поштовање приватног живота нема никакве везе са овим, то је само изговор", рекао је секретар удружења тужилаца Ђузепе Кашини за телевизију Скај ТГ-24.

Закон предвиђа казне до 450.000 евра за објављивање прислушкиваних телефонских разговора у медијима, па новинари најављују генерални штрајк на дан коначног усвајања тог закона укључујући и, према најавама удружења, новинаре Берлусконијеве медијске куће.

Посланици владајуће коалиције, међутим, сматрају да је тај закон неопходан да би се заштитио приватан живот грађана чија се имена често појављују у медијима због цурења информација.

Агенција Франс прес додаје да се законом не мијењају мјере које су предвиђене за истраге против мафије и терориста.

Опозиција, међутим, оптужује власт да жели да избјегне скандале попут афере са шефом Цивилне заштите Гвидом Бертолазом, блиским Берлусконијевим сарадником који је оптужен за корупцију, а тај скандал је коштао Клаудија Скајолу министарског мјеста, подсјећа агенција Франс прес.

Предсједница посланичке групе опозиционе Демократске партије у Сенату Ана Финокјаро, међутим, сматра да постоји велика могућност да Уставни суд поништи тај закон због низа грешака и неразумних мјера.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog