Politika

Огласили се силом смијењени функционери

БИЈЕЉИНА - Неколико бивших функционера и чланова СДС-а које је на данашњи дан прије шест година са њихових функција декретом смијенио тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун подсјетило је органе БиХ и Републике Српске, те политичке странке, првенствено СДС, на обесправљену ситуацију у којој се и даље налазе.


 

Професор Радомир Лукић који је тада био запослен на Правном факултету Универзитета Источно Сарајево рекао је да је ''у том погрому и линчовању страдало око 50 људи из СДС-а, а да се та странка није ни осврнула на то'', те подсјетио високог представника и УН да су ти људи и даље "у ланцима и казни" која им је тајно наметнута, а само јавно објављена.

Он је додао да смијењени функционери живе без основних људских права и слобода, а да нису имали прилику да се бране.

"Ако смо за нешто криви, онда нас треба извести пред суд и провести поступак, а не казнити нас у поступку који су водили, а да ми за то нисмо ни знали. Радило се о нашим слободама, нашим правима и нашем достојанству", рекао је Лукић.

Он је нагласио да је све ово учинио тадашњи високи представник у чему су му, како наводи, помогли органи власти БиХ, али и РС "јер нису тражили да њихових 59 грађана буде правично изведен судски поступак и да им се да право на одбрану, а на исти начин поступили су и 59 послодаваца свих кажњених".

Шесторица смијењених функционера Драгомир Љубојевић, Предраг Перковић, Цвијетин Никић, Миленко Станић, Родољуб Ђукановић и Радомир Лукић у саопштењу подсјећају "да су још увијек живи и још увијек кажњени, обесправљени, а да при том у БиХ никога то ни не узбуђује".

Они у саопштењу истичу да од државе и ентитета очекују да почну да испуњавају "уставну обавезу да штите своје грађане како од својих органа, тако и од свих других".

Смијењени функционери додају да свако безакоње на крају нађе свог јавног тужиоца и свог законом успостављеног судију, што ће "на крају бити и са овим безакоњем и линчовањем грађанима - прије или послије".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog