Društvo

ТИ: Финансирање странака нетранспарентно

Финансирање странака у БиХ је нетранспарентно, а расходи су за разлику од прехода, остају велика непознаница, извјештај "Финансирање политичких партија" који је уз финансијску помоћ "Центра цивилних иницијатива" и "Нешенал Ендовмент фор Демокраси" (НЕД) приредио "Транспаренци Интернатионал БиХ.


"Незаконити поклони, употреба јавних ресурса у партијске сврхе, узимање средстава из нечасних кругова као што су разни криминални кругови, трошење средстава за забрањене намјене и куповина гласова најчешће су нерегуларности у финансирању партија и кампања", казала је на презентацији Ивана Корајлић, водећа истражитељка и уредница извјештаја.

Додала је како јавне компаније које финансирају одређене странке најчешће воде кадрови те исте странке.

"Иако пријаве донације физичких и правних лица у оквиру лимита те све изгледа транспарентно, странке не пријаве донације у цињењу које су далеко изнад лимита. Ту се ради о коришћењу пословних просторија јавних предузећа или општина без накнаде, што није занемариво када се сабере колико је то новца у коначници ", казала је Корајлићева.

Додала је да ниске казне за кршења закона не спречавају странке да их крше те се у највећем броју случајева одлучују на њихово кршење јер им се у коначници "исплати".

О финансирању партија и нерегуларностима на које се протеклих година наилазило на презентацији је говорила и Ирена Хаџиабдић, предсједница Централне изборне комисије БиХ, која је такође нагласила чињеницу да је давање јавних простора странкама на коришћење без накнаде ван закона, али да је и поред бројних упозорења то и даље пракса у многим општинама.

Истакнуто је да 82,1 одсто средстава којима се финансирају странке долази од пореских обвезника, из буџета институција, те би стога странке морале бити транспарентније.

"ЦИК не добија средства за мониторинг овог типа, тако да је сваки овакав вид активности невладиног сектора увелико помаже. Редовним активностима утврђујемо неколико нерегуларности и кршења закона. Наилазили смо на случајеве да странка која поседује путничко возило, у трошковима прикаже да су купили гуме за камион ", казала је Хаџиабдићева, те указала на чињеницу да је од прошлих избора угашено 65 неактивних странака, док их је тренутно око 70 које су регистроване али не функционишу.

Замјеник предсједавајућег Представничкг дома Парламента БиХ Бериз Белкић скренуо је пажњу на потребу унапређења законске регулативе, с обзиром да постоји опасност генерисања сложенијег облика корупције у време предизборне кампање.

"Ако нека компанија одлучи да подржи нечију кампању, претпоставља се да ће очекивати одређену наплату након избора", казао је Белкић.

Презентацији је присуствовао и замјеник америчког амбасадора у БиХ Џонатан Мур, који је казао да је праћење финансирања политичких странака веома битно, те да САД подржава тај процес кроз подршку ЦИК-у и невладином сектору који се бави тим праћењем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog