Društvo

Брежани: Одата почаст жртвама масакра

Паљењем свијећа и парастосом у Брежанима данас је одата почаст и обиљежено 18 година од страдања 32 српска цивила и војника из овог, до тада највећег, сребреничког српског села.


Осим преживјелих чланова породица и мјештана, цвијеће поред споменика који су подигли становници Брежана као знак сјећања и захвалности настрадалима, положиле су делегације борачких организација из Сребренице и Братунца, Мјесне борачке организације из Скелана и делегација српских чланова општинске власти у Сребреници.

У зору на данашњи дан прије 18 година јаке муслиманске снаге из Сребренице и великих околних муслиманских села напале су Брежане и починиле масакр над српским становништвом, исто као што су нападале остала села око Сребренице и Братунца.

Ратни војни инвалид Милорад Марјановић, један од мјештана који је преживио напад на Брежане, рекао је Срни да је село било опкољено и да је пуцњава кренула са свих страна.

"Урлали су и убијали све што су стигли. Срећом, под окриљем ноћи и јутарње магле неки мјештани су успјели побјећи у околне шумарке и захваљујући познавању терена сакрити се негдје у селу гдје их нису пронашли. Тако су видјели ко је убијао недужно становништво, мучио и масакрирао оне који су се предали, међу којима је највише било цивила", наводи Марјановић.

Преживјели очевици причају да су заробљени мучени, масакрирани, спаљивани и умирали у највећим мукама.

 

Достана и глувонијема Крстина Лазић 18 година након страдања још се воде као нестале.

Брежани, као и остала села у Подрињу у која су упале муслиманске снаге, у потпуности је опљачкано и попаљено, а више од двије трећине кућа још није обновљено. Од око 500 некадашњих становника у Брежанима живи само њих педесетак.

За злочин у Брежанима, као и за многе друге почињене над Србима у средњем Подрињу, нико није одговарао ни након 18 година, а породице убијених још се надају и очекују да ће починиоци злочина изаћи пред лице правде.

Предсједник сребреничке Борачке организације Гојко Симић рекао је да се неће одустати од истине и правде, те да ће судови у БиХ морати некада да потврде да је на подручју Сребренице страдао и српски народ. "Ми желимо да се сазна истина о свим, па и великим српским старадањима и да сви злочинци одговарају. Вјерујемо да је, иако спора, правда достижна, и да ће судови потврдити велико српско страдање на овим просторима, за шта ће неко морати да одговара", изјавио је Симић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog