Društvo

Реаговање Удружења Јадовно 1941.

Последњих дана, свједоци смо бројних реаговања и прозивања нашег удружења  везаних за "догађања" на Јадовну 26. јуна ове године.


Удружење Јадовно 1941. је установило Дан сјећања на Јадовно 1941. , иницирало и судјеловало у организацији првог обиљежавања, код Шаранове јаме и у ували Слана на острву Паг.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. прошло је достојанствено уз величанствен Парастос и прилику да се са говорнице, по први пута од стране потомака жртава чује истина о Јадовну.

Високо цијенимо присуство Предсједника Републике Хрватске, то што се над Шарановом јамом поклонио Јадовинским жртвама и у свом говору јасно одредио према усташким злочинима.

Интонирање Хрватске државне химне, постављање Хрватске заставе и присуство почасног вода је ствар протокола на који не можемо утјецати.

На Јадовну и на Сланој, Српска се застава вијорила на нашим вијенцима.

Српске симболе, шајкачу, државни грб и заставу Републике Србије поштујемо и носимо у срцу.

Сматрамо, да је требало одољети искушењу и ничим не дати повода да се засјени овако важан и достојанствен скуп.

Сада је извјесно, да је привођење учеснице скупа, њено застрашивање, онемогућавање присуства Парастосу, омаловажавање, и пресуда од стране локалних власти, скуп незаконитих и несхватљивих радњи које су стране цивилизованим и демократским друштвима.

Најоштрије осуђујемо овакав поступак хрватских власти, тражимо јавно извињење и поништење незаконите пресуде.


Догодине на Јадовну!


Др Душан Басташић

Предсједник удружења

У Бањој Луци, 30. јуна 2010.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog