Društvo

Кроација самит: О регионалној сарадњи и ЕУ

ДУБРОВНИК - Учесници "Кроација самита 2010", који се одржава у Дубровнику, данас, другог дана скупа разговараће о регионалној сарадњи и тренутном стању процеса проширења Европске уније.


За данас су предвиђене три пленарне сједнице, а модератор прве биће хрватски премијер Јадранка Косор, која ће говорити о потреби консензуса за рјешавање проблема са којима се свијет суочава у извлачењу из привредне кризе.

На другој пленарној сједници расправљаће се о глобалној безбједности и трансатлантским односима, новим стратешким концептима НАТО-а који ће дефинисањем приоритета и циљева Алијансе обликовати будућност те организације. Судионици друге пленарне сједнице говориће и о интензивирању односа ЕУ-а и НАТО-а са земљама југоисточне Европе.

Трећа пленарна сједница бавиће се визијом будућности југоисточне Еуропе. Организатори се надају да ће ова пленарна сједница пружити и јединствену прилику политичким лидерима и стручњацима да остваре сарадњу у постизању једне шире визије за БиХ као европски оријентисане земље.

Отварајући пети Кроација самит, Косорова је синоћ рекла да ће Хрватска земљама у регији пружити снажну подршку на њиховом путу ка евроатлантским структурама и да треба да истрају у свим реформама.

"Сви ми тежимо истом циљу - коначном интегрисању свих земаља југоисточне Еуропе у евроатлантски политички и безбједносни оквир. Хрватска је свјесна своје одговорности према сусједима и шаље позитивну поруку свим земљама које стреме чланству у европској породици. Регионална сарадња остаће стратешки приоритет хрватске спољне политике", тврди Косорова.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да су земље које сада завршавају процес транзиције, прије само неколико десетијна година живјеле, како је рекао, у ауторитарном систаву.

"Сада по први пут живимо у систавима који поштују вриједности мира, стаблизације и демократије и то је велико постигнуће. Нова формула је функционална сарадња која не доводи у питање национални интерес", тврди Јосиповић, додавши да скуп у Дубровнику мора послати поруку да за све из регије има мјеста у ЕУ.

У раду "Кроација самита" у име Парламентарне скупштине БиХ присуствују предсједавајући Комисије за европске интеграције Халид Гењац и предсједавајући Комисије за спољне послове Представничког дома Славко Матић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog