Svijet

Израел спријечава долазак брода у Газу, овај пут лобирањем

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је лобирао у Уједињеним нацијама како би спријечио да брод са испоруком помоћи Гази прекрши блокаду ове палестинске територије.


Молдавски брод "Амалтеа", којег је изнајмила добротворна организација на челу са сином либијског предсједника Моамера Гадафија, требало би данас да исплови из грчке луке Лаврио, носећи двије тоне медицинске помоћи и хране, мада Израел вјерује да брод ипак неће допловити до Газе.

У саопштењу министра иностраних послова Израела Авигдора Либермана наводи се да је он о овом питању разговарао са својим грчким и молдавским колегама те да вјерује да ће брод, захваљујући разговорима, уколико уопште исплови, бити усмјерен на египатску луку ел-Ариш, преноси мрежа Би-Би-Си.

Израел је, такође, лобирао УН да предузму одговарајућу акцију.

Израелска амбасадорка у УН Габријела Шалев затражила је од међународне заједнице да изврши притисак на Либију и не дозволи долазак брода у Газу, додавши да су мотиви организатора ове акције сумњиви и провокативни.

У израелском нападу на брод који је носио помоћ Гази у мају убијено је девет турских активиста. Упркос томе што је Израел тврдио да су војници дјеловали у саомодбрани, ова рација је изазвала оштру осуду међународне заједнице.

Израел је недавно ублажио блокаду Газе, дозволивши улазак скоро свих намирница, осим оних које су на "црној листи", и које се прије свега односе на кријумчарење оружја за палестинску екстремистичку организацију Хамас, која контролише Газу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog