Društvo

Из Сане извађен експлозивни арсенал

ПРИЈЕДОР - Деминери Републичке управе Цивилне заштите у сарадњи са Ронилачким клубом "Бук" из Бање Луке данас су из корита ријеке Сане са четири локације извадили два ручна ракетна бацача типа "зоља" и "базука", два тромблона и неколико ручних бомби.


Самостални стручни сарадник у приједорском Одсјеку Цивилне заштите Драшко Ђенадија навео је да су одбачена минско-експлозивна средства извадили из ријеке на локацијама Усораца, Чаракова, Жегера и недалоко од популарног купалишта "Кићин".

Ђенадија је и овај пут апеловао да се опасна средства не бацају у водотоке и природу, истичући да су потенцијална опасност за све, а посебно она у води јер њихово уклањање захтијева и специјално обучене рониоце.

Вођа тима Републичке управе Цивилне заштите за прикупљање и уништавање минско-експлозивних средстава Душко Аникић невео је да, прије уклањања и неутрализације минско-експлозивних средстава, ронилац с подводном камером снима терен и када процијене да је безбједно, приступају извлачењу минско-експлозивних средства.

Аникић је рекао да су у Усорцима данас вадили минско-експлозивна средства из Сане на дубини већој од осам метара.

Приликом данашњег урањања ронилац "Бука", Борис Поточник је у Усорцима на дубини од 8,80 метара регистровао и дио теретног ускотрачног вагона који је вирио из муља.

Према причама локалног становништва, диверзанти су у Другом свјетском рату на овом дијелу минирали ускотрачну пругу, а теретна композиција воза се сурвала у Сану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog