Svijet

Сад се океан од нфте чисти брже од очекиваног

ЛОНДОН - Нафта која се излила из оштећене бушотине "Бритиш петролеума" у Мексичком заливу рашчишћава се брже него што се очекивало, саопштили су данас научници, 100 дана послије почетка еколошке катастрофе.


Америчка Национална администрација за океане и атмосферу наводи да су већи дио нафте природним путем разградиле бактерије.

Шеф операције чишћења, пензионисани адмирал Обалске страже Тад Ален изјавио је да специјалне екипе све теже на површини проналазе мрље које треба да се очисте.

Упркос овим оптимистичним назнакама, стручњаке брину посљедице које нису видљиве на површини океана, преноси Би-Би-Си.

Шефа "Бритиш петролеума" Тонија Хејворда на том положају замијенио је Американац Роберт Дадли, који је оцијенио да је ово изливање нафте "ужасна трагедија" из које ће компанија и индустрија много научити.

БП је јуче објавио рекордан губитак од 17 милијарди долара, након што је основао фонд вриједан 32 милијарди долара за санирање штете у Мексичком заливу.

"Вашингтон пост" пише да су САД саставиле тим истражитеља са задатком да спроведу кривичну истрагу о томе да ли је блиска повезаност БП-а и америчке федералне регулаторне агенције допринијела катастрофи која се догодила 20. априла.

У току је неколико одвојеник кривичних истрага Министарства правде у Луизијани, Мисисипију и Алабами, државама чије су обале најтеже погођене загађењем.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog