Društvo

Косово: Иза српске декларације стоје Шиптари?

БЕОГРАД - Министар за Косово и Метохију у Влади Србије Горан Богдановић одбацио је инсинуације да иза декларације о независности српског сјеверног дијела Косова стоји Београд и изразио сумњу да је тај документ писао неко у Приштини.


Богдановић је рекао за Б92 да таква декларација, са потписом непознате организације Савеза општина Аутономне покрајине Косова и Метохије, не води у правцу мира и додао да је и раније осуђивао сличне једностране декларације.

Он је додао да постоје индиције да је декларацију писао неко у Приштини и да реакције косовских званичника и дијела међународне заједнице у Приштини представљају "доказ да се ту нешто испод жита ваља".

"Никоме у српској заједници није у интересу да прави такву декларацију. Ми знамо шта су све декларације доносиле српском народу и у Хрватској и БиХ, тако да никоме не пада на памет да доноси такву декларацију", навео је Богдановић.

Он је додао да унилатерална декларација коју су донијели косовски Албанци не води миру и суживоту на Космету и да такве одлуке могу само још више да искомпликују ситуацију на Косову и дестабилизују тај дио западног Балкана.

Савез општина Аутономне покрајине Косова и Метохије написао је декларацију о независност Срба са сјевера Косова, која кружи овом покрајином.

Као главне ауторе декларације министар полиције Косова Бајрам Реџепи означио је ДСС Војислава Коштунице и једног од лидера косовских Срба Милана Ивановића, али и Београд и лидери косовских Срба се ограђују од те декларације.

Реџепи је ову декларацију оцијенио као пријетњу и провокацију, наводећи да је Приштина у дијалогу са међународном заједницом и да је спремна да реагује "ако та ствар буде напредовала".

Милан Ивановић каже за Б92 да не зна ко је ту декларацију могао написати, али да сматра да је то још један вид притиска на косовске Србе.

"Чини ми се да декларација има пуно недостатака, односи се на север. Али, принципијелно, ако једна група грађана на Косову има право на декларацију, сигурно да и друга група грађана има право на своју декларацију", рекао је Ивановић.

Коментатор "Политике" Бошко Јакшић сматра да најновије заоштравање ситуације на Косову представља загријевање пред септембарско засједање Генералне скупштине УН о Косову.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog