Sport

Симултанка у Влади, уз Алису и Анатолија

БАЊА ЛУКА - Бивши свјетски шаховски првак Анатолиј Карпов и прослављена српска шахисткиња Алиса Марић одиграли су данас у Административном центру Владе Републике Српске симултану партију на 20 плоча са младим шахистима из Српске.


Симултанци, на коју је улаз био слободан, присуствовали су министар породице, омладине и спорта РС Проко Драгосављевић, министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић, предсједник Шаховског савеза РС Пантелија Дакић, велики брoј младих шахиста и љубитеља ове спортске игре.

Драгосављевић је рекао на конференцији за новинаре прије симултанке да Српска подржава избор Анатолија Карпова за предсједника, а Алису Марић за потпредсједника Међународне шаховске организације /ФИДЕ/, истичући да је такав избор добро рјешење за шах уопште, а тиме и за шах РС.

Он је изразио задовољство због тога што је РС имала прилику да угости Карпова и Марићеву, свјетска имена у шаху који тренутно проводе кампању избора за предсједника и потпредсједника Фиде.

"Ова симултанка значајан је догађај за РС и за све љубитеље шаха, а послужиће као мотив свим младим људима који желе да се баве шахом да стекну одређена знања у том спорту", рекао је Драгосављевић.

Карпов и Марићева изразили су захвалност Србији и РС за исказану подршку за избор предсједника и потпредсједника ФИДЕ који ће бити одржан крајем септембра у Сибиру.

"Ако Карпов и ја будемо изабрани на ове позиције потрудићу се да се у региону Балкана учини много више за развој шаха", поручила је Марићева.

Карпов је рекао да је шах на Балкану увијек био популаран због чега је од великог значаја подршка балканских земаља на изборима за руководство ФИДЕ.

Анатолиј Карпов јуче је допутовао у Београд гдје је од Шаховског савеза Србије добио подршку за своју кандидатуру за предсједника Свјетске шаховске организације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog