Kultura

Дејан Петровић прва труба свијета

Дејан Петровић (25) из Дубоког код Ужица побједник је првог интернационалног такмичења на 50. Драгачевском сабору у Гучи.


Према оцјени стручног жирија, на чијем је челу била Мирјана Закић, етномузиколог из Београда, међу оркестрима најбољи је био оркестар „Бакија Бакић”, под управом Екрема Мамутовића из Врања.

Друго мјесто освојио је оркестар „Браћа Кадријев” из Македоније, а треће „Грац” из Аустрије.

На међународном тамичењу, завршеном касно вечерас, учествовали су дувачки оекестри из Русије, САД, Њемачке, Пољске, Словеније, Француске, Аустрије, Француске, Румуније и Републике Српске.

Освајач Прве трубе свијета Дејан Петровић, на раније одржаним саборима у Гучи добио је награду за најизворније музицирање (2002), најбољи оркестар (2003), Трубу публике (2005) и Прву трубу Драгачева (2009).

Звање најмлађег мајстора трубе добио је 2006. године, чиме се сврстао међу врхунске и најперспективније младе трубаче у земљи.

Дејанов отац Милован Петровић био је добитник Прве трубе Драгачева (1994) и Награде публике (1997). Био је и на челу оркестра који је побиједио 1996.године.

Интернационално такмичење трубача у Гучи, како је синоћ изјавио домаћин Драгачевског сабора Слободан Јоловић, постаће традиционално.

Јубиларни, 50.сабор завршава се у недељу, 22.августа, финалним такмичењем домаћих трубачких оркестара и концертом Мирослава Илића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog