Društvo

Бравнице код Јајца: Мјештани се боре да сачувају ријеку

Становници мјесне заједници Бравнице, у општини Јајце угрожени су иницијативом локалног директора предузећа "Млинпек-Житар Бравнице Јајце" Нике Бојанић, који на потоку Шединац, који тече кроз село жели да направи мини-хидроцентралу.


Хидро-централа би користила само предузећу ,,Млинпек Житар'', мјештани не би имали користи од ње, а угрозила би поменути водени ток доброј мјери, чиме би мјештанима била нанијета велика штета.

Мјештани Бравница се оштро противе овом покушају уништавања воденог тока и кажу да ће животима бранити поток, који је за њих извор живота, из њега црпе воду за наводњавање, поје стоку,, а вода је веома чиста да је многи користе и за пиће. Шединац се улијева у Врбас, тако да је познат и као мријестилиште поточне пастрмке, племените врсте рибе.

Потпредсједник мјесне заједнице Бравнице Недељко Нишић рекао је да, иако Бојанић тврди да има сва потребна документа, нема сагласност мјештана за изградњу ове хидроцентрале.

"Бојанић је рекао да ће, када направи ову хидроцентралу, у потоку остати минимум воденог свијета. Међутим, с обзиром на планирану величину цијеви, вући ће сву воду из потока, па ништа неће остати", рекао је Нишић.

Бравнице су село у којем живи доста Срба повратника, и случај је погодан за политичко манипулисање у медијима. Ипак, на сасатанку становника мјесне заједнице, на којем су учествовали сви мјештани затражено је од Нике Бојанића да нађе компромис са људима у селу. Утврђено је, како смо већ рекли да људи немају никакве користи од поменуте хидро-централе, а  угрозила би ријечицу и средину у којој  живе у доброј мјери.

У канцеларији начелника општине Јајце Нисвета Хрнића рекли су медијима да ће идућих дана одржати састанке са надлежнима у вези с овим проблемом.

Читаоце упознајемо са овим случајем, због тога што су нам се непосредно обратили, а и због подршке људима у борби за очување њиховог начина живота и локалне средине, посебно када дјелују немоћно против моћнијих од себе, као у овом случају, који ћемо наставити пратити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog