Društvo

Радмановић обећао нову зграду Музеју РС

БАЊА ЛУКА - Музеј Републике Српске (РС) добиће нову зграду поводом осам деценија свог постојања, најавио је Небојша Радмановић, члан Предсједништва БиХ из РС и предсједник Организационог одбора за обиљежавање 80 година од постојања овог музеја.


На данашњој сједници Одбора са управом Музеја усвојена је Одлука о покретању иницијативе за изградњу нове музејске зграде и програм прославе дана Музеја РС, чије ће се завршне манифестације одржати 22, 23. и 24. септембра, рекао је Радмановић.

"Организациони одбор са управом Музеја ради заједно више од пола година на конципирању веома захтјевног програма обиљежавања јубилеја, а даља оператива везана је за град Бањалуку и Министарство просвјете и културе РС", рекао је Радмановић.

Он је додао да би Музеј РС требао у једном озбиљнијем објекту показати сво благо са ових простора, које се прикупљало не само протеклих 80 година, већ и много раније.

"Музеј је сам направио приједлог средстава и са релативно скромним издвајањем урађен је огроман посао. Финансирање музеја је редовно и додатак из Владе РС и Министарства цивилних послова БиХ су били довољни да се направи велика манифестација", истакао је Радмановић.

Директор Музеја Нада Пувачић рекла је да ће програм обиљежавања 80 година од постојања Музеја РС, између осталог, обухватати објављивање публикације "80 година Музеја", водича кроз музеје, те изложбу "Врбаска бановина", а до краја године биће приређена публикација "Дијете и школа", конзерваторски досије и историјска изложба "Дејтонски споразум".

"Финансијски нам помажу Министарство просвјете и културе РС, које нам је у прошлој години помогло са 81.000 КМ, а већ три године аплицирамо за буџет Савјета министара БиХ и ове године смо за јубиларни програм добили помоћ од 71.000 КМ", рекла је Пувачићева.

Музеј РС основан је 26. септембра 1930. године као Музеј тадашње Врбаске бановине, а данас у својој збирци располаже са око 35 000 експоната и специјализованом музејском библиотеком са 14 500 књига и у складу са законским прописима матична је институција за све музеје у РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog