Društvo

Штрајк се наставља

Бивши директор полиције РС проводи други дан пред зградом ОХР у Бањој Луци.


Драгомир Андан дочекује друго вече испред представништва високог представника у Бањој Луци, захтијевајући да му се скину санкције ОХР, којим му је забрање рад у јавним институцијама и којим су му одузети лични документи.

Андан је готово увијек у нечијем друштву, бар за ова прва два дана штрајка глађу. Ако ту нису новинари, а онда јесу пријатељи, комшије и знатажељници.

На питање да ли наиђе и неко из ОХР, Андан одоговара одречно. Наглашава да је чуо од новинара да су данас реаговали Трансапренси интереншнал и Хелсиншки одбор за људкска праву, а све у вези са његовим случајем.

Каже да му је драго јер се огласио премијер РС Милорад Додик, који је рекао га подржава:

"ОХР је, очигледно, нехумана и насилничка организација и Андан је потпуно у праву и жао ми је што је дошао у ову позицију. Придружујем му се у тражењу његове правде, као и свих оних који су тако безочно били смијењени од ОХР", рекао је Додик

Додик каже да су Андана требали да процесуирају у надлежним тужилаштвима и судовима или су требали да му врате његова грађанска права

ОХР за сада не мијења став, а Андан тврди да га једино хитна помоћ може одвести са мјеста гдје штрајкује.

Тадашњи високи представник у БиХ, Мирослав Лајчак смијенио је Драгомира Андана, 10. јула 2007. године, образложивши одлуку тиме да је Андан дио подршке некадашњем предсједнику РС, Радовану Караџићу те да је застрашивао новинаре и грађане који су покушали да га разоткрију.

Драгомир Андан је прво 7. априла поднио оставку на мјесто директора полиције РС, након што је главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте затражила његову смјену означавајући га као човјека блиског "криминалним круговима, с личним односима с оптуженим за ратне злочине". Послије тога је Мирослав Лајчак издао  налог о смјени Драгомира Андана са мјеста замјеника директора полиције РС за обуку, наводећи да је то урадио на захтјев и у консултацијама са Хашким трибуналом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog