Sport

Велики преокрет Литваније за други пораз Шпаније

Кошаркаши Литваније нанијели су други пораз актуелном прваку свијета, селекцији Шпаније са 76:73 (11:22, 24:21, 18:21, 23:9).


Иако је већи дио меча имала предност, у трећем периоду и 18 поена, „фурија“ је заказала у финишу меча постигавши само девет поена у одлучујућој четвртини.

Великој побједи Литваније највише је допринио Линас Клеиза са 17 поена и 8 скокова, Поциус и Мациулис су постигли по 13 поена, а Калнеитис 12 уз 5 асистенција. Марк Гасол и Хуан Наваро су постигли по 18п за Шпанију.

Гасол је имао и осам скокова, али је бољи скакач у тиму Серђа Скариола био Руди Фернандез са 9 ухваћених лопти, а имао је и 13 поена. Хосе Гарбахоса је додао 11 поена, а потпуно је разочарао Рики Рубио са само три поена и двије асистенције уз шут 1/7 из игре.

Шпанија ће се због овог пораза вјероватно састати са Грчком у осмини финала и то ће бити велики дерби између два кандидата за медаље.

У првом полувремену Шпанија је функционисала фантастично, Литванци никако нису могли да се одбране од „пик енд рола“ и на ниском посту. Док су тражили рјешење за напад „фурије“, евроспки и свјетски шампион је већ водио са 15 поена, а на полувремену 43:45.

Трома транзиција Литванаца у одбрану дозволила је ривалу да поведе са 18 поена разлике у трећој четвртини. Међутим, „зелени“ се нису предали па су серијом у финишу периода смањили заостатак на 11 поена пред одмор. Потом су Литванци за само три минута у финалном периоду потпуно смањили дефицит и дошли на 64:61, а доминирали су у крађи лопти.

Мартинас Поциус је тројком изједначио половином четвртине, а минут и по прије краја Линас Клеиза донио прву предност свом тиму на мечу још од 6:4 у уводним минутима. У пенал завршници Литванци су имали више стрпљења и стигли до великог тријумфа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog