Politika

Кацин диже рампу за нову фазу евроинтеграције Србије

ЉУБЉАНА – Потпредсједник Делегације Европског парламента за Југоисточну Европу и извјестилац за Србију Јелко Кацин поздравио је одлуку Савјета министара Европске уније да у октобру затражи израду мишљења о кандидатури Србије за пријем у Унију.


"Србија је показала да је зрео и одговоран партнер који истрајава на спровођењу реформи потребних на путу у ЕУ", навео је Кацин у данашњем саопштењу.

Он је додао да су "значајни помаци у постизању регионалне стабилизације јасан сигнал да је дошао тренутак за нову фазу у евроинтеграцији Србије" што је данас одлуком Савјета министара потврдила ЕУ.

"Чињеница је да је релативно лако постићи неопходну сагласност међу 27 држава-чланица када се једном изгради прави партнерски однос повјерења", додао је Кацин и нагласио улогу и настојања Словеније да се то питање уврсти на дневни ред Савјета министара.

Словенија је стратешки заинтересована за интеграцију Западног Балкана и Србије као највеће државе у региону у ЕУ, нагласио је извјестилац за Србију.

Кацин је рекао да од Србије очекује период интензивних реформи и убрзане интеграције и указао да "темпо приближавања ЕУ зависи прије свега од власти у Београду".

"Направљени су велики помаци и надамо се да ће данашњом одлуком Савјета министара позитиван импулс бити додатно оснажен, а проевропске снаге у Србији охрабрене да наставе реформе", пише у саопштењу Кацина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog