Politika

Док трају избори, Дудаковић је миран

БАЊА ЛУКА - Док је предизборна кампања у току нема шансе да ратни командант Петог корпуса Армије БиХ Атиф Дудаковић сједне на оптуженичку клупу, јер би тиме била нанесена штета Странци за БиХ, чији је члан однедавно.


Ово је изјавио предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић.

Он је подсјетио да је већ прошло много година од када је случај документован и предат Тужилаштву.


"Пошто је Дудаковић сада члан странке Хариса Силајџића, сумњам да ће бити процесуиран у скорије вријеме. Тужилаштво ништа није урадило када званично није био у некој странци, а камоли сада када је дио Странке за БиХ", рекао је Митровић.

Он сматра да би за истину и правду најбоље било да Дудаковић буде изведен пред лице правде, прије него што добије неку функцију у органима власти.

Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић рекао је да би Тужилаштво БиХ требало што прије да процесуира Дудаковића и то прије него што постане активан политички функционер.

"Сасвим је јасно да се политика упетљала у случај `Дудаковић`. Очито је да се Дудаковићу жури да постане активни политичар и тако добије неку врсту имунитета, што би могло додатно да закомпликује цијели сучај. Тужилаштво не би требало да чека да се заврше избори, па да Странка за БиХ постави Дудаковића на неку функцију, него да што прије приведе крају истрагу", навео је Велимировић.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица РС Сташа Кошарац сматра да Странка за БиХ Дудаковићу даје страначки легитимитет и да његово чланство у овој странци показује да Силајџић није промијенио своје ставове од прије 20 година.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog