Politika

ЦХП се чуди броју неважећих листића

Центар за хуману политику затражио је данас од Централне изборне комисије да јавности одговори због чега је према прелиминарним, незваничним и некомплетним резултатима избора изузетно висок проценат неважећих гласачких листића.


Због чега је он већи за преко 10% у односу на изборе 2006. године и неколико пута у односу на Србију и Хрватску, због чега се распон неважећих гласачких листића креће од 5,1% до 9,9% по изборним јединицама и због чега од 2006. године нису предузете потребне едукативне, нормативне, организационе, кадровске, антикоруптивне и друге мјере да се овај проблем умањи?

Такође је затражено да одговори, због чега је у 4 последња сата, када би требао бити најмањи број изашлих на изборе, гласало преко 20% од укупног броја бирача или преко 36%  од укупног броја изашлих на изборе и шта ће предузети да се утврди колико је било недозвољеног гласања у име одсутних, којим се  повећава проценат изашлих на изборе и изборни резултат одређених странака и кандидата?

Због сумње да су на овим изборима неки чланови бирачких одбора, у циљу да утичу на изборни резултат, неовлаштено учинили дио гласачких листића неважећим  и гласали у име одсутних на изборима, од свих тужилаштава у БиХ затражено је да спроведу хитну истрагу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog