Svijet

Македонија хоће у НАТО као БЈРМ

СКОПЉЕ - Македонија је покренула нову иницијативу - пријем у НАТО под привременом референцом Бивша Југословенска Република Македоније (БЈРМ).


Македонски министар одбране Зоран Коњаноски затражио је од чланова Атлантског савјета у Вашингтотну да подрже улазак Македоније у НАТО на предстојећем Самиту Алијансе у Луксембургу.


"Спремни смо да ставимо тачку на питање у вези са називом Македонија", рекао је Коњаноски.

Сличну подршку шефа њемачке дипломатије Гвида Вестервелеа затражио је и македонски министар иностраних послова Антонио Милошоски.

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов изјавио је у Риму, гдје се састао са италијанским колегом Ђорђом Наполитаном да је Грчка једина која кочи улазак Македоније у НАТО под привременом референцом БЈРМ.

Генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен изјавио је скопској телевизији "А-1" да је опција пријема Македоније у Алијансу под привременом референцом тешко остварива.

"Одлука из Букурешта је јасна - мора да се изнађе узајамно прихватљиво решњење и све одлуке НАТО-а морају бити донесене консензусом", нагласио је први човек Алијансе.

Македонско име и историја, посебно послије распада Југославије 1991. године, постало је предмет расправе између Атине и Скопља. Кључни грчки аргумент је да кориштење назива Македонија представља "безбједносну пријетњу", јер Грци тако називају своју сјеверну област.

Преговори о излажању рјешења спора између Скопља и Атине у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. УН су ради рјешавања проблема именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника који је до сада одржао више састанака са представницима двије стране и изнио неколико приједлога.

Посљедњи приједлог који је Нимиц понудио био је назив "Сјеверна Македонија", а раније су као најчешћи помињани "Република Горња Македонија", "Нова Република Македонија" и "Република Македонија Скопље".

Грчка је на самиту НАТО-а у Букурешту, почетком априла 2008. године, због неријешеног проблема у вези са називом Македоније уложила вето на њен пријем у Алијансу, што је довело до ванредних парламентарних избора у Македонији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog