Društvo

ПИО: Седам одсто пензионера има пуни радни стаж

БAЊA ЛУКA - Од укупно 224 832 пензионера у Републици Српској само 15 862, односно седам одсто, прима пензију на основу пуног радног стажа, подаци су Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС.


Становници Српске у пензију одлазе у просјеку од 57 до 60 година, а старосна граница када престају са радом из године у годину се смањује, пише "Глас Српске".

Портпарол Фонда ПИО РС Тихомир Јоксимовић рекао је да је у августу ове године са пуним стажом осигурања било 7,05 одсто корисника, док је са пуним пензијским стажом, који осим радног подразумијева бенефицирани радни стаж са учешћем у рату, било 37 802 или 16,8 одсто пензионера.

Он је навео да просјечна пензија за кориснике са пуним стажом осигурања, односно пуним радним стажом износи 415 КМ, док просјечна пензија за кориснике са пуним пензијским стажом износи 435 КМ.

Према подацима Завода за статистику у Српској има око 240 000 запослених, што значи да је готово изједначен број радника и пензионера.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ рекао је да пензиона политика послије посљедњег рата за посљедицу има мали број пензионера са пуним радним стажом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog