Društvo

Блокирани гранични прелази у близини Вишеграда

ВИШЕГРАД - Више од 20 возача камиона блокирало је граничне прелазе Вардиште, на магистралном путу Вишеград-Ужице, затим Увац на путу Рудо-Пробој и Метаљка на саобраћајници Чајниче-Црна Гора.


Представник штрајкачког одбора аутопревозника источног дијела Републике Српске Бориша Рајић рекао је да ће камиони остати на граничним прелазима све док не буде измијењен правилник Министарства транспорта и комуникација БиХ по коме возачи морају да полажу депозит на сваки камион од 12.000 КМ.


"Огорчени смо и на то да се морају вадити нове лиценце за возаче иако их посједујемо, а издале су их институције РС", навео је Рајић.

Камионџије су категорчне да ће на граничним прелазима остати све док се не испуне њихови захтјеви, а саобраћајницама ће пропуштати само путничке аутомобиле, аутобусе и превозна средства са кварљивом робом.

Они су позвали колеге из Федерације БиХ да се прикључе штрајку.

Учесници штрајка истичу да имају коректну сарадњу са полицијом.

Аутопревозници за унутрашњи и међународни транспорт из цијеле РС ступили су у четвртак у мирне протесте незадовољни измјенама Правилника о примјенама лиценци за возаче у теретном друмском превозу. Они су блокирали све царинске терминале у Српској и најавили радикализацију протеста блокадом свих саобраћајница.

Правилник о промјени лиценци усвојен је 2005. године и до ове године је важио на ентитетском нивоу, али га је Министарство комуникација и транспорта БиХ ове године измијенило те се сада лиценце издају на нивоу БиХ. Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС тражи да се лиценце, које се од ове године издају на нивоу БиХ, укину и врате у надлежност ентитета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog