Društvo

Видовић о процедури промјене правилника друмског превоза

МОСТАР - Министар транспорта и комуникација БиХ Рудо Видовић изјавио је Срни да је он спреман већ данас да покрене процедуру измјене спорног правилника о лиценцирању у теретном друмском превозу ако за то добије званичан захтјев који још није стигао у ово министарство.


Видовић тврди да он не може ставити правилник ван снаге, како вишедневним штрајком и блокадом царине захтијевају превозници из Републике Српске, јер би то, према његовим ријечима, било кршње закона.

"Постоји спремност да се покрене процедура за измјену правилника у оним дијеловима гдје има мањкавпсти, али ја нисам добио никакав захтјев. Добио сам отворено писмо од премијера РС Милорада Додика и ја сам спреман да радим на рјешавању овог прпоблема, али не могу радити нешто против закона", рекао је Видовић

Министар каже да процедура измјене правилника подразумијева његово усаглашавање са ентитетским министарствима и привредним коморама, као и са Спољнотрговинском комором.

Видовић у изјави Срни оцјењује да има доста мањкавости у постојећем правилнику који је донесен 2005. године и тада усаглашен са ентитетским министарствима, као и у закону из 2002. године на који се овај правилник наслања.

Он подсјећа да су измјене тог закона у парламентарној процедури.

Видовић је поновио да ће покренути процедуру за измјену спорног правилника чим за то добије захтјев а о овој теми говориће на конференцији за новинаре у 13.00 часова у Сарајеву.

Представници 2 115 лиценцираних превозника из Српске од јутрос камионима блокирају све царинске терминале у Републици Српској захтијевајући од министра транспорта и комуникација БиХ Руде Видовића да стави ван снаге спорни правилник о лиценцирању.

Премијер Српске Милорад Додик изразио је безрезервну подршку превозницима и затражио од министра Видовића да у најкраћем року ријеши овај проблем уз оцјену да је спорни правилник "очигледно лош и преамбициозан".

Најављено је да ће се током дана протесту превозника из Српске придружити и колеге из Федерације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog