Društvo

Штрајк превозника: Подршка из ФБиХ

САРАЈЕВО - Превозници у Федерацији БиХ подржавају колеге у Републици Српској и сматрају да су потпуно оправдани њихови захтјеви за измјеном новог Правилника о условима и поступку издавања лиценци за обављање међународног друмског превоза путника, терета и опасних материја, изјавио је Срни генерални директор сарајевске фирме "Центротранс" Сафудин Ченгић.


Ченгић је рекао да би, према информацијама којима располаже, у току дана или сутра ујутру, требало да буде одржан састанак на којем би се пронашло рјешење, односно извршиле измијене постојећег или доношење новог правилника.

"У супротном, ова ситација блокира буквално комлетан живот у БиХ, ствара енормне трошкове, а највећи губитници су превозници који ионако тешко живе", додао је Ченгић.

Он је оцијенио да су оваквим чином превозници у БиХ стављени у неравноправан положај у односу на превознике из других држава и да је апсурд да БиХ, умјесто да ствара амбијент у којем ће превозници бити конкурентни и добро пословати, доводи ову категорију у ситуацију да издвајају непотребна средства "за неки папир који треба само неком чиновнику".

"Одбор Удружења међународних превозника Спољнотрговинске коморе БиХ од 2006. године до данас има став да је постојећи Правилник неодржив и да мора бити промијењен или да се треба донијети нови", нагласио је Ченгић.

Према његовим ријечима, Удружење је на то указивало више пута, а задњи пут на састанку који је одржан 10. августа, када је тражено од министра транспорта и комуникација БиХ Руде Видовића да се примјена правилника пролонгира до 31. децембра, а да се у међувремену формира комисија која ће направити други правилник или извршити измјене и допуне постојећег.

Директор "Центротранса" је истакао да у доба глобалне економске кризе, посебно у дјелатности превоза путника и робе, превозници не могу прихвати чињеницу да се на хиљаде КМ издваја за нешто што само вриједи у БиХ и нигдје друго.

Аутопревозници за унутрашњи и међународни транспорт из цијеле РС ступили су у четвртак, 7. октобра, у мирне протесте незадовољни измјенама Правилника о примјенама лиценци за возаче у теретном друмском превозу. Они су блокирали све царинске терминале у Српској и најавили радикализацију протеста блокадом свих саобраћајница, те позвали колеге из Федерације БиХ да се прикључе штрајку.

Правилник о промјени лиценци усвојен је 2005. године и до ове године је важио на ентитетском нивоу, али га је Министарство комуникација и транспорта БиХ ове године измијенило те се сада лиценце издају на нивоу БиХ.

Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС тражи да се лиценце, које се од ове године издају на нивоу БиХ, укину и врате у надлежност ентитета, јер тврде да им је постојеће лиценце које имају издало Министарство саобраћаја РС и да важе до 2014. године.

Новим правилником возачи морају поред лиценце, платити додатних 9.000 евра депозита по возилу, што у удружењу превозника оцјењују бесмисленим и најављују да би 60 000 превозника због немогућност да измири ове обавезе остало без посла. Осим укидања Правилника, превозници траже и смјену ресорног министра Руде Видовића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog