Tema nedelje

Чађо зглајзао због Путинових фотографија

Једно је сигурно у кадровском прегруписавању за нову Владу. Станислав Чађо неће бити директор предузећа за тражење нафте у Републици Српској.


У јулу ове године, директор Нафтне индустрије Србије, Кирил Кравченко, и генерални директор Оптима групе, Јуриј Белов, потписали су у Бањој Луци меморандум о сарадњи двије компаније о истраживању налазишта нафте на простору Републике Српске, чија укупна вриједност износи до 150.000.000 долара.

У оснивање ове компаније се, природно, укључила и Влада РС, али Фронтал.РС сазнаје из извора блиских руским партнерима у послу, да је Станислав Чађо, још увијек актуелни министар унутрашњих послова у Влади РС, био предложен за директора ове компаније. Но, како каже наш извор, Руси су након разматрања ове опције, одлучно одбили да Станислав Чађо буде на челу ове компаније.

А открили смо и разлог

Чађо није прихватљив за ову функцију, зато што је полиција Републике Српске саслушавала организаторе протестног митинга 28. октобра 2007. године у Бањој Луци, који је организован поводом још једног у низу неуставних и антидемократских одлука из канцеларије високог представника, који је у то доба био Мирослав Лајчак.

Од водећих људи Српског покрета невладиних организација (СПОНА), тражено је да открију ко је штампао и демонстрантима дијело фотографије тадашњег предсједника, а садашњег премијера Руске Федерације, Владимира Путина.

- МУП РС ради свој посао. Не желим да коментаришем тврдње да су саслушавани организатори протеста у Бањој Луци, рекао је тада Чађо.

Бранислав Дукић и Пантелија Ћургуз су тада јавно потврдили да их је полиција саслушавала у вези са овим случајем, а мање јавно се чула прича да је то учињено по налогу, односно како се то дипломатски воли рећи, због "забринутости" америчког и других амбасадора земаља Запада.

Министар на одложено

"Уколико истраживања покажу да се негдје налазе одређене количине нафте, логично је да послије тога услиједи захтјев за експлоатацију, рекао је пак данашњи предсједник, а некадашњи премијер РС, Милорад Додик. Он је најавио и да ће Влада РС додијелити концесију у року од мјесец дана од подношења захтјева, уколико буде пронађено довољно нафте да би такав захтјев био поднијет.

Станислав Чађо и његове страначке колеге, озбиљно су рачунали на овај положај. Чему у прилог говори и да је његово министарство било на лицитацији у преговорима са коалиционим партнерима, којима се нудило "на одложено", јер ће Чађо "бити министар само привремено", док му се не отвори позиција у нафтној компанији.

Како сад ствари стоје, за 28.12. се планира сједница Народне скупштине РС, на којој ће се изабрати састав нове владе, па макар и прије институција чији се резултати на изборима први пребројавају. Наш извор додаје да ће се на челу компаније налазити име, које ће НИС делегирати из Београда. То како се зове будући руководилац овим пројектом, сазнаћемо 29.12.2010. године, када је најављена званична церемонија која означава почетак рада компаније.

Komentari
Blog