Politika

Предсједништво БиХ – Једногласно за резолуцију о Либији

САРАЈЕВО - Предсједништво БиХ донијело је једногласну одлуку да на сједници Савјета за безбједност УН БиХ гласа за резолуцију о успостављању зоне забране летова изнад Либије и друге мјере заштите цивила у тој земљи.


 

''Предсједништво БиХ помно је пратило ситуацију у Либији и учествовало у активностима Савјета безбједности, који је већ неколико дана имао дилему о питању усвајања садржаја резолуције о успостављању зоне забране летова изнад Либије и друге мјере заштите цивила у Либији'', изјавио је данас Срни Данило Петровић, савјетник предсједавајућег Предсједништва БиХ Небојше Радмановића.

Према његовим ријечима, став БиХ је стално био у функцији мира, спречавања страдања цивила и омогућавања допремања хуманитарне помоћи.

''Од тог става ми нити једног тренутка нисмо одустали'', навео је Петровић.

Он је подсјетио да су у почетку постојале двије резолуције, једна коју је предложила Русија и друга чији су аутори били Француска, Либан и Велика Британија.

''На крају се дошло до гласања само о једној резолуцији овој коју су предложили Француска, Либан и Британија'', навео је Петровић.

Он је додао да су се неке сталне чланице Савјета безбједности УН опредијелиле да буду уздржане, али нису користиле вето, иако имају могућност да то учине.

''Већина европских земаља била је за разолуцију, а такође су земље Африке биле за резолуцију а оне најбоље знају ситуацију. Водећи рачуна о свему томе Предсједништво БиХ је једногласно одлучило да БиХ гласа за резолуцију'', потврдио је Петровић.

Он је прецизирао да су уздржани били Русија, Индија, Бразил, Њемачка, Кина, док су свој глас за резолуцију дале САД, Француска, Велика Британија, Либан, Јужноафричка Република, Португалија, Нигерија, Габон, БиХ и Колумбија.

''Против није био нико јер да је иједна стална чланица била против Резолуција не би била усвојена''', закључио је Петровић.

Савјет безбједности УН подржао је увођење зоне забране лета изнад Либије и "све неопходне мјере, сем инвазије" за заштиту цивила и цивилних области.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog