Društvo

Деветнаести март, деветнаест протеста

У деветнаест градова БиХ, Хрватске и Србије данас ће бити одржани протести.


Грађанска иницијатива „Глас народа“ на чијем челу се налази бањалучки студент Стефан Филиповић, заједно са удружењима грађана „Оштра нула“ и „П`окрет“, организовала је јавно окупљање које ће се одржати на Тргу Крајине у Бањој Луци тачно у подне.

Како су навели у свом саопштењу „циљ кампање је да грађани Републике Српске јавно и у складу са законом, искажу своје незадовољство актуелним стањем у друштву“.

Сарајевска „Јединствена организација за социјализам и демократију“ саопштила је да подржава протесте грађана у Бањој Луци и позива грађане Сарајева да се у исто вријеме, окупе испред сарајевске катедрале како би мирним протестом „исказали солидарност са Бањалучанима и упозорили на катастрофалну економску и политичку ситуацију у Федерацији БиХ“.

Хрватска

У 15 хрватских градова грађани ће данас протестовати и тражити рушење ХДЗ-ове владе.

У Винковцима, Вараждину,Ријеци, Пули, Сплиту, Сиску, Лабину, Копривници, Шибенику, Задру, Осијеку, Огулину и Загребу протест ће бити одржан у 18 часова, а протест ће раније почети у Чаковцу у 11 часова и у Вировитици у 14 часова.

Организатори загребачког протеста прошлог викенда су ово окупљање најавили као највеће и најмасовније до сада.

У фокусу ће и овог пута бити загребачки протест који је протеклог викенда помало изгубио на интензитету. На улицама се скупило тек хиљаду људи, али међу учесницима протеста може се чути да су многи бојкотовали шетњу Загребом, јер се мегафона поново прихватио Иван Пернар, којег велика већина од њих не подржава.

Данас ће на улици поново бити студенти Филозофског факултета чији је пленум подржао протесте, али и бројни синдикалци. За разлику од досадашњих протеста, пет синдикалних групација овог пута позвало је своје чланове да изађу на улице у градовима широм Хрватске.

Полиција ће морати истовремено обезбјеђивати, не само 13 градова, већ и фудбалски дерби "Динама" и "Хајдука" у Загребу. Није познато хоће ли се навијачи придружити демонстрантима.

Подршку учесницима протеста могли би дати сељаци који се са својим тракторима и даље налазе на путевима. Они протестују већ девет дана и запријетили су да ће на својим тракторима сутра кренути према Загребу уколико министар пољопривреде Петар Чобанковић не испуни њихове захтјеве.

Србија

Српска напредна странка одржаће данас у Чачку народни митинг за промјене, који ће бити увод у велики митинг 16. априла у Београду,

Напредњаци су саопштили да је митинг, који је заказан за 12 часова на Централном градском тргу, "израз народног незадовољства козметичком реконструкцијом Владе Србије и општим неодговорним односом власти према захтевима грађана".

Репрезентативни синдикати „Телекома Србија" данас ће одржати протест против продаје већинског пакета акција те најуспјешније и најпрофитабилније компаније у Србији.

Протест ће почети у минут до 12 испред цркве Светог Марка у Београду, а учесници протеста, међу којима ће бити и људи из стручне јавности, прво ће отићи до Владе Србије, а потом и до предсједништва, гдје ће предсједнику Борису Тадићу упутити писмо са наведеним разлозима против продаје „Телекома Србија".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog