Društvo

Одржани нови протести у Бањој Луци (ФОТО)

Данас су на Тргу Крајине у Бањој Луци, пред нешто више од стотину грађана, у организацији неформалне групе грађана “Глас народа” и удружења грађана ”Оштра нула”, одржани протести на којима су присутни јавно изразили своје незадовољство тренутним стањем у друштву.


Подсјећамо, у организацији истих ових удружења, петог фебруара је одржана протестна шетња и тада је оснивач групе ”Глас народа”, Стефан Филиповић, најавио да ће се наставити са одржавањем протеста и да су ти протести били само први у низу.

Иако су и овај пут организатори најавили протестну шетњу, она је од стране МУП-а РС забрањена, тако да су протести одржани само на Тргу Крајине у центру Бање Луке.

Стефан Филиповић, оснивач групе „Глас народа“, која је иницирала одржавање ових протеста изјавио је да се овим протестом првенстевено жели указати на социјалне проблеме грађана.

„Наши захтијеви јасно говоре да ми радимо у циљу интереса грађана. Нисмо плаћени од неке политичке партије и овдје смо дошли само као грађани“, изјавио је Филиповић.

Подсјећамо, организатори ових протеста су прошле седмице објавили три кључна захтјева према властима Српске, а у уводном дијелу овог јавног скупа су их поново прочитали:

  1. Смањење примања посланицима Народне скупштине РС за 30 одсто и усмјеравање тих средстава за исплату укинутих и умањених субвенција социјално угроженим категоријама као што су: корисници накнаде за туђу његу и помоћ, која тренутни износи 41 КМ, породице са четверо и више дјеце, самохрани родитељи и многи други.
  2. Да се у циљу ефикасније и одлучније борбе против корупције и криминала онемогући именовање на јавне функције особама које су пуномоћно осуђене за кривична дјела, те да се такве особе одмах уклоне са јавних функција.
  3. Да се због све тежег стања у привреди и отпуштања све већег броја радника изврши смањење пореза и доприноса на плате, те да се вриједност истих врати на стање од децембра 2010 године.

Овим протестима у Бањој Луци присуствовали су грађани свих старосних група и свих социјалних профила, иако је по нашој процјени било највише пензионера (наравно, уколико не бројимо новинаре и припаднике полиције).

„Срамота је да ми у 21. вијеку морамо на овакав начин да се боримо за своја права“, рекао је Дејан Цоцић, активиста Удружења грађана „Оштра нула“.

Осим Стефана Филиповића, на протестима су јавно говорили и сви они грађани који су изразили жељу да се обрате овом скупу.

Стефан Филиповић је на крају позвао све присутне да се мирно разиђу, али и најавио нове протесте, уколико не дође до испуњавања наведених захтјева.

Редакција Фронтала

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog