Društvo

Шибер: И Фрањо и Алија су требали у Хаг

САРАЈЕВО - Пензионисани генерал такозване армије БиХ и један од потпредсједника Босанскохерцеговачке патриотске странке, Стјепан Шибер, рекао је да је процес исламизације ове армије почео доласком Мустафе Церића на чело Исламске заједнице БиХ, а исламски лоби којег је он заговарао, довео муџахедине у БиХ.


Он је нагласио да је Церић то проводио уз помоћ Хасана Ченгића и Сулејмана Врања, који је касније постао генерал.

"Ријеч 'муџахедин' значи 'Алахов насљедник'. Зар су то Алахови насљедници који убијају Хрвате и Србе, кољу и отимају туђа добра", рекао је Шибер за интернет портал "депо.ба", тврдећи да су ратног команданта такозване Армије БиХ Расима Делића, у ствари, убили муџахедини.

Према његовим ријечима, Делић, којег је Хашки трибунал осудио на три године затвора због ратних злочина, "појео се ради муџахедина". "Јер муџахедини и тај реис су налагали убијање што више Срба, а и Хрвата, мада се то од мене тајило, јер су сви знали да сам ја замјеник команданта", рекао је Шибер.

Упитан да ли су припадници ЈНА први запуцали у Добровољачкој улици у мају 1992. године, Шибер је рекао да Србима није било до пуцања, већ до тога да спасу голи живот. Он је рекао да не може да каже да су припадници ЈНА први запуцали, нити да нису, али да је "неко запуцао", јер, како је навео, Србима, односно четницима у аутобусу, није било до пуцања, већ до тога да спасу голи живот.

На питање да ли се слаже да се у Добровољачкој догодио злочин, Шибер је рекао да је "чуо да су двојица или тројица бивших колега, пуковника, убијени у Добровољачкој".

"У сваком случају, тај злочин у Добровољачкој би био страшан да није било Јована Дивјака", сматра Шибер, додавши да су кључни тада били Стјепан Кљујић и Ејуп Ганић, као и човјека који се тада наметнуо, Заим Бацковић.

"Стјепан Кљујић и Ганић су били на вези на том телефону који је држао у рукама Заим Бацковић и они су углас рекли Алији /Изетбеговићу/, кад се јавио из Добровољачке: 'Алија, ти ниси командант, ти си заробљеник. Ми тебе замјењујемо, ми тебе заступамо. Не можеш ти командовати одатле`", рекао је Шибер.

Он сматра да су бивши предсједници БиХ и Хрватске Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман требали одговарати пред Међународним кривичним судом за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу. "Да нису умрли било би им суђено, али Алија би могао одговарати само у вези исламског фундаментализма", рекао је Шибер.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog