Politika

Странке из Српске: Криза Вашингтонског споразума

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске, Милорад Додик и представници парламентарних политичких партија из Српске изразили су данас забринутост због политичке ситуације у Федерацији БиХ и констатовали да је то примарно криза у ФБиХ, а не у БиХ, и криза Вашингтонског, а не Дејтонског споразума.


"Представници РС не желе да се баве, и не могу да уређују, односе у ФБиХ, али имају одговорност према свим конститутивним народима у БиХ", наводи се у саопштењу из Бироа за односе са јавношћу предсједника Републике и додаје да су учесници састанка забринути због изостанка сертификата и додјеле мандата у Парламенту ФБиХ од стране Централне изборне комисије БиХ.

Учесници састанка, који је данас у Бањој Луци организовао предсједник Додик поводом актуелне политичке ситуације у РС и БиХ, позвали су институције ФБиХ, надлежне за утврђивање легитимитета изабраних органа ФБиХ, да покренуте поступке за оцјену уставности и законитости што прије заврше, да би се могло приступити конституисању заједничких органа БиХ.

На састанку је наглашено да се жели јединствен наступ представника РС на нивоу БиХ и да нема подршке заказивању сједнице парламента БиХ, без претходног осигурања скупштинске већине.

Констатовано је да је потребно тражити рјешења у оквиру слова Дејтонског мировног споразума, који пружа довољне гаранције националне равноправности конститутивним народима и ентитетима у БиХ.

Састанку су присуствовали Игор Радојичић, испред СНСД-а, Младен Босић СДС-а, Младен Иванић ПДП-а, Недељко Чубриловић испред ДНС-а, Петар Ђокић СП-а, Илија Стеванчевић ПУП РС, Драган Чавић ДП-a, Драгутин Шкребић НДС-a и Миланко Михајлица из СРС РС.

Састанку су присуствовалим и предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog