Republika Srpska

Влада РС Чавићу: Буџет није фалсификат

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске саопштила је да је предсједник Демократске партије, Драган Чавић, изнио дезинформације и неаргументоване оптужбе да је буџет за ову годину "фалсификован".


Влада РС, сходно Закону о извршењу буџета РС за ову годину, може да, на приједлог министра финансија, средства распоређена буџетом преусмјери између министарстава или других органа управе до 10 одсто, саопштено је данас из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Амандманима Клуба посланика Српске демократске странке /СДС/ на Приједлог буџета за ову годину, који је прихватила Влада РС, предвиђено је увећање буџетских ставки које се односе на стипендије и оспособљавање установа за предшколско васпитање и образовање у укупном износу од 300.000 КМ у оквиру потрошачке јединице Министарство просвјете и културе, а на терет буџетске ставке "Расходи по основу коришћења робе и услуга".

Ова буџетска ставка представља синтетички конто, који садржи низ аналитичких подконта свих буџетских корисника, прописаних Правилником о буџетским класификацијама.

Да би се овај амандман могао реализовати било је потребно да се сваки аналитичи подконто свих буџетских корисника умањи за једнак проценат како би се укупан синтетички конто умањио за износ предвиђен наведеним амандманом, наводи се у саопштењу.

То је проузроковало да су све ставке "Расхода по основу коришћења роба и услуга" код свих буџетских корисника измијењене у односу на разматрани Приједлог буџета, наводи се у саопштењу.

Чавић је на јучерашњем засједању Народне скупштине РС рекао да је буџет за ову годину објављен другачије у "Службеном гласнику" него што је усвојен у појединим ставкама.

Министар финансија Републике Српске (РС) Зоран Тегелтија изјавио је данас да нису тачне констатације посланика Демократске партије Драгана Чавића да је буџет РС за 2011. годину у односу на усвојени "промијењен".

"Министарство финансија РС је на законит и коректан начин реализовало амандман СДС-а којим се захтијевало додатних 300.000 КМ за стипендије и предшколско образовање", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је истакао да су средства обезбијеђена пропорционалним умањењем позиција роба и услуга свим буџетским корисницима.

Говорећи о ислати плата буџетским корисницима, Тегелтија је рекао да не касне и да се исплаћују по динамици утврђеној у посљедње двије до три године.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog