Politika

Путин: Русија је била и биће савезник Србије

БЕОГРАД - Руски премијер Владимир Путин рекао је данас у Београду да Москва прати процесе везане за тежњу Србије да уђе у Европску унију и да је то не забрињава. "Москва и Београд ће заједно радити на томе да евроинтеграције Србије не штете српско-руским односима", рекао је он.


"Русија је била и остаће савезник Србије када је ријеч о Косову и Метохији и не треба објашњавати разлоге за то. Они произилазе из историјских веза и блискости двије земље", поручио је Путин на конференцији за медије у Палати Србија.

Према његовим ријечима, позиција Русије по питању Косова је таква да Москва полази од Резолуције СБ УН 1244 и да ће тако поступити и даље, јер ту резолуцију нико није укинуо.

Упитан како види недавно започет дијалог Београда и Приштине, Путин је истакао да је ријеч о сувереном избору српског народа.

"Суверен је избор српског народа како ће да води своје унутрашње послове. Било какви преговори бољи су од сукоба, а ако буде то од нас тражено, подржаћемо тај процес”, нагласио је Путин.

На питање новинара како се осјећа као почасни грађанин КиМ, он је рекао да интересима Русије одговара све што је од користи за Србију.

Тадић је рекао да је отворио питање подршке иницијативи Србије у Савјету безбједности УН да независни тужилац испита наводе из извјештаја Дика Мартија о трговини људским органима на Косову и у Албанији.

"То је потребно како би се утврдили сви извршиоци, како би били процесуирани и како би отворили простор за помирење у региону", рекао је Тадић.

Он је навео да се Србија залаже за свеобухватну и корјениту истрагу Мартијевих, као и случајеве свих злочина почињених на територији бивше Југославије.

Тадић и Путин заложили су се данас у Београду за заштиту цивилног становништва у Либији.

На заједничкој конференцији за медије послије разговора руског премијера са српским државним врхом, они су рекли да се не може поредити бомбардовање Либије са бомбардовањем Србије 1999.

Путин је казао да "забрињава лакоћа са којом се посљедњих година доносе одлуке о употреби силе" и изразио забринутост због цивилних жртава у Либији.

"Веома смо забринути због страдања цивилног становништва у Либији и желимо да све одлуке иду у правцу престанка разарања и угрожавања цивилног становништва", рекао је Тадић.

Председник Србије је рекао да треба "што пре успоставити мир и владавину права" и да "Србија подржава сваку одлуку која води у том правцу".

(Бета/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog