Društvo

Руски медији: Међу Србима влада Путиноманија

МОСКВА - Водећа руска штампа детаљно извјештава о посјети премијера Владимира Путина Београду, оцјењујући да је он веома популаран у Србији. Сви листови пишу о темама о којима се говорило, али и о томе да у Београду "веома воле" Путина.


"Росијска газета" у чланку под називом "Савез националног сагласја" пише да је Путин посјетом Београду "потврдио блиске односе с најближим савезником".

"Свуда су окачени плакати с његовим ликом, а домаћа телевизија почиње вијести са детаљима посјете. Испред Палате Србија и Скупштине Путина је дочекало неколико стотина људи са заставама, плакатима и портретима", пише лист.

Лист "Комерсант" пише да је предсједник Србије Борис Тадић задовољио интерес својих суграђана, који су се успаничили када су видјели да су Турци почели да се колебају око гасовода Јужни ток. "Јужни ток је потребан Србима, и они то не скривају", пише лист и наводи Тадићеве ријечи да га је Путин увјерио да ће пројекат бити реализован. "Испало је много лакше увјерити у то српског предсједника него турског", додаје лист.

Извјештач "Комерсанта", такође, описује атмосферу у прес-центру гдје се очекивала конференција за медије Тадића и Путина, наводећи да је било проблема са интернетом, да није било хране, па ни довољно воде.

При том су и српски новинари и чиновници стално наглашавали да они јако воле Путина, преноси лист и додаје да није јасно како би Путин, да се кандидује за предсједника прошао у Русији, "али да би у Србији побиједио глат".

"Независима газета" наводи да су у Словенији доминирале теме трговинско-економске сарадње, а у Београду, уочи годишњице НАТО бомбардовања, руски премијер је ставио акценат и на међународну политику. Лист пише да је посјета Путина требало да одагна сумње о реализацији Јужног тока, и додаје да ће бити јасно тек касније да ли је у томе успио.

"Дан посјете премијера Русије Боеграду, у Србији је проглашен празником", пише "Комсомолска правда".

"У Србији постоји права Путиноманија, њега ту обожавају. Путин је почасни грађанин неколико српских градова, почасни доктор београдског Универзитета", пише лист.

(Танјуг/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog