Politika

Ламбсдорф, шеф делегације ЕУ у БиХ?

САРАЈЕВО - Њемачки дипломата Николас Ламбсдорф један је од најозбиљнијих кандидата за шефа Делегације ЕУ у БиХ, пише "Дневни аваз". Ламбсдорф је политички директор у њемачком Министарству иностраних послова задужен за југоисточну Европу и Турску.


Иначе, он важи за доброг познаваоца прилика у БиХ, гдје је, само током прошле године, долазио у више наврата.

Убрзо након октобарских избора Ламбсдорф је боравио у БиХ, гдје је имао сусрете са неколико страначких лидера са којима је анализирао изборне резултате, као и могућност покретања реформских процеса.

Раније се спекулисало да је Јоаким Рикер добио позицију првог човјека ЕУ у БиХ, али је сама његова кандидатура наишла на оштро противљење, како унутар институција ЕУ, тако и неких држава чланица, пише сарајевски дневни лист.

Конкурс за шефа Делегације ЕУ у БиХ расписан је поршле седмице и крајњи рок за достављање апликација истиче данас. Ово је трећи конкурс за ову позицију.

ЕУ чак је и подигла платни разред за функцију шефа Делегације у БиХ и она је сада по рангу одмах до комесара, с намјером да на конкурс привуче личности које би биле најпогодније за овај посао.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog