Društvo

Сутра 19 година од злочина у Сијековцу

БАЊА ЛУКА - У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, сутра ће бити обиљежена деветнаеста годишњица страдања Срба у Сијековцу код Брода 1992. године.


Програм обиљежавања почиње у 9.30 часова служењем Свете архијерејске литургије у цркви Свете Великомученице Марине у Сијековцу, коју ће служити Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије, а затим ће у 11.00 часова бити служен парастос невино пострадалим.

У 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа на спомен плочу, у 11.45 часова обраћање званичника, док ће у 12.00 часова бити одржан пригодан умјетнички програм, саопштено је из Бироа Владе РС за односе са јавношћу.

Обиљежавању страдања Срба у Сијековцу присуствоваће предсједник Владе РС Александар Џомбић и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, који је и предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС.

Агресија оружаних снага Републике Хрватске на Србе у БиХ и покољ у Сијековцу, 26. марта 1992. године најавили су почетак рата у БиХ када је убијено девет цивила, док је најмлађа жртва био седамнаестогодишњи Драган Милошевић, а најстарија жртва био је Јово Зечевић који је имао 72 године.

Српски цивили, који су убијени у Сијековцу 26. марта 1992. годину су Јово /Васе/ Зечевић рођен 1920. године, Васо /Јована/ Зечевић рођен 1958.године, Милан /Јована/ Зечевић рођен 1950.године, Петар /Јове/ Зечевић рођен 1953. године, Лука /Илије/ Милошевић рођен 1943. године, Драган /Луке/ Милошевић рођен 1974.године, Жељко /Луке/ Милошевић рођен 1968. године, Мирко /Вида/ Радановић рођен 1965. године и Срето /Михајла/ Тривић рођен 1927. године, сви из Сијековца.

Регуларне снаге Републике Хрватске заједно са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ извршиле су стравичне злочине у неколико наврата током 1992. године у селу Сијековац, општина Брод, звјерски усмртивши 46 цивила, углавном жена, дјеце и стараца.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић подсјећа да је Окружни суд у Добоју недавно потврдио оптужницу против командира интервентног вода Нијаза Чаушевића званог "Медо" и Земира Ковачевића као извршиоца злочина над Србима у Сијековцу.

Велимировић је рекао да је Чаушевић још недоступан правосудним органима у БиХ јер живи у Хрватској, док је Ковачевић крајем прошле године ухапшен у Шведској по Интерполовој потјерници.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Blog