Republika Srpska

Свјетска банка: Касни помоћ за БиХ због неформирања власти

БАЊА ЛУКА - Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели изјавио је да је буџетска подршка Свјетске банке за Републику Српску и Федерацију БиХ у износу од 100 милиона долара успорена због неформирања власти на свим нивоима у БиХ.


Он је рекао да, осим овог ургентног питања, непостојање власти успорава Свјетску банку и у аналитици и у планирању помоћи БиХ за наредне четири године.

"Ако будемо ушли у другу фазу буџетске подршке, морамо видјети да се остварује напредак на имплементацији оних реформи за које смо пружили подршку у 2010. години", рекао је Мантованели за "Еуроблиц" и додао да је у току имплементација текућих пројеката у оквиру чега је остало око 200 милиона долара које БиХ треба да повуче.

Према његовим ријечима, у сљедећој фази идентификовани су пројекти наводњавања и спречавања поплава, обнављање пловности ријеке Саве и регионална шема обезбјеђења од посљедица катастрофа, а и наредне три године моћи ће да се користе ИДА бескаматна средства, што је најјефтинија кредитна линија Свјетске банке.

Говорећи о кредитним линијама које ће бити одобрене за Републику Српску /РС/, Манотванели је рекао да је већ одобрено 70 мииона КМ за мала и средња предузећа, од чега је око 40 одсто за РС, док ће кроз пројекат наводњавања прва фаза бити око 40 милиона долара уз могућност доминантније расподјеле за РС због географског положаја.

На питање колико све веће кредитно задужење БиХ код међународних институција угрожава њену финансијску стабилност, Мантованели је рекао да ће врхунац дуга бити 2013. и 2014. године, након чега слиједи поновно олакшање за цијелу земљу.

"Укупан износ дуга био је око 30 одсто бруто домаћег производа, сада је то нарасло на 38 одсто, што је испод задужености других земаља регије. С друге стране, структура овог дуга је јако повољна", рекао је Мантованели.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog