Politika

Тадић: Нација “Босанац“ нереална

БРИСЕЛ - Предсједник Србије Борис Тадић поручио је на данашњем панелу Бриселског форума ''Приближавање Балкана ЕУ" да је нереално очекивати да се у БиХ може створити једна нација - Босанци.


"Желим онима који мисле да је у БиХ могуће створити једну нацију, Босанце, поручити да је то нереално", рекао је Тадић на панелу.

Истакавши да је очигледно да у БиХ тренутно постоје неки специфични проблеми и да има разлога за забринутост, Тадић је рекао да ће Србија прихватити свако рјешење до кога дођу лидери у БиХ, јавља дописник Срне из Брисела.

Одговарајући на питање да ли је одржавање заједничких сједница влада Србије и Републике Српске у сукобу са његовим тврдњама о односу Србије према БиХ, Тадић је рекао да је сарадња Београда и Бањалуке потпуно у складу са Дејтонским споразумом.

Он је истакао да се на свакој од тих сједница подвлачи да територијални интегритет БиХ не смије да дође у питање, те поручио да Балкан има Европску унију као заједничку визију.

"Будите сигурни да Србија неће учинити ништа што би негативно утицало на територијални интегритет БиХ, као ни Хрватска. Ми смо гаранти Дејтонског споразума", рекао је Тадић.

Он је оцијенио да је, осим очигледног резултата успостављања мира, Дејтонски споразум стабилизовао земљу и тако створио темељ за њену даљу изградњу, те подсјетио да је сарадња Београда и Бањалуке потпуно у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Говорећи о Косову, Тадић је нагласио да сваки договор по том питању мора да почива на реалности на терену - да Албанци никад неће прихватити суверенитет Србије, као ни што Срби са сјевера ове покрајине никада неће прихватити суверенитет Косова.

Предсједник Србије је додао да је због такве реалности на Косову дијалог Београд-Приштина започео техничким, практичним питањима која би требало да олакшају свакодневни живот, како би се дошло до рјешавања тежих питања.

На панелу су данас учествовали и предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић, замјеник директора за проширење у Европској комисији Стефано Санино и амерички конгресмен и аутор идеје о "Дејтону 2" Мајкл Тарнер, који је рекао да ће можда рјешавање проблема у БиХ захтијевати и претходно рјешавање проблема на Косову.

"Посматрајући цјелокупну ситуацију у региону, 15 година након рата, можда би требало потражити једно заједничко рјешење на темељу 'Дејтона 2", рекао је Тарнер, који није улазио у детаље свог приједлога.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Planirate li da u oktobru 2018. glasate na izborima?

Rezultati ankete
Blog