Politika

ПИК - Комунике

САРАЕВО - Управни одбор Савјета за провођење мира позвао је на брзо рјешавање правних питања у вези са формирањем нових власти Федерације БиХ и примио к знању напоре високог представника Валентина Инцка да подржи тај циљ.


У комуникеу издатом након дводневне сједнице у Сарајеву, амабасадори ПИК-а позвали су политичке лидере БиХ да хитно постигну компромис о формирању широко заступљене власти на нивоу БиХ која ће омогућити напредак по многим питањима, укључујући и реализацију преосталих хитних реформи које захтијевају евроатлантске интеграције.

Амбасадори ПИК-а подсјећају да Руска Федерација нија подржала одлуку високог представника од 27. марта да суспендује одлуке Централне изборне комисије, као ни Инцкову одлуку од 5. јануара која се односи на Закон о државној имовини која се налази на територији Републике Српске.

Управни одбор ПИК-а поновио је да је неопходно ријешити питање подјеле државне имовине и имовине одбрамбених структура између Савјета министара БиХ и ентитетских влада. Нерјешавање овог питања, осим што блокира транзицију ОХР-а онемогућава БиХ да испуни критеријуме за евроатлантске интеграције, те ствара атмосферу правне неизвјесности, наводи се у комуникеу.

Амбасадори ПИК- а позвали су државне и ентитетске власти да окончају процјене актуелних и будућих потреба када је ријеч о државној имовини, које ће потом послужити као основа за договор о њиховим власничким правима.

У комуникеу се изражава забринутост због недавних иницијатива Републике Српске, чији је циљ био "једнострано утврђивање власништва над државном имовином".

"ПИК је нагласио да власти у РС морају у потпуности поштивати налог високог представника из јануара 2011. године, као и предстојећу одлуку Уставног суда БиХ о законима којима се регулише државна имовина", наводи се у комуникеу, уз напомену да овај Инцков налог од 5. јануара нема подршку Руске Федерације.

Када је ријеч о војној имовини, Управни одбор ПИК-а охрабрио је странке да дају приоритет закључењу споразума о непокретној имовини која је потребна за будуће одбрамбене сврхе, у складу са Законом о одбрани БиХ. НАТО чланице Управног одбора ПИК-а и Јапан истакли су да ће та имовина бити укњижена као власништво БиХ за употребу Министарства одбране БиХ, напомиње се у комуникеу.

"То би омогућило покретање Акционог плана за чланство у НАТО. Иако је Управни одбор ПИК-а похвалио недавну одлуку Предсједништва БиХ о тренутном укидању извозних дозвола за оружје и војну опрему, власти морају појачати настојања и активности на уништењу вишка наоружања, муниције и експлозивних средстава", наводи се у комуникеу.

Управни одбор ПИК-а упозорава да најављени планови за формирање свехрватског сабора, те међукантоналних и међуопштинских тијела морају бити у потпуном складу са Дејтонским споразумом и Уставом.

Позивају се кантони који до сада нису конституисали кантоналне скупштине, нити изабрали делегате у Дом народа Федерације да то учине без одгађања, уз констатацију да су ови кораци требали да буду завршени до 2. децембра прошле године, у складу са Уставом ФБиХ.

"Међународна заједница је спремна да помогне на све начине, али суштинске одлуке да се крене напријед морају доћи из БиХ, на основу захтјева њених грађана и далековиних активности њихових изабраних лидера", истиче се у комуникеу.

Управни одбор ПИК-а саопштио је да поштује рад Централне изборне комисије током цјелокупног комплексног и изазовног изборног процеса.

Амбасадори ПИК-а позвали су власти да обезбиједе адекватно функционисање институција на свим нивоима, истичући да се државне надлежности не смију угрожавати, а да је ентитетске надлежности потребно у потпуности поштивати.

Управни одбор ПИК-а осудио је јавне изјаве које се односе на постојање и одговорности Суда и Тужилаштва БиХ.

ПИК је изразио забринутост због непостојања напретка у испуњавању услова у вези са ЕУ, а нарочито оних које потичу из Споразума о стабилизацији и придруживању. "БиХ мора хитно ускладити Устав са Европском конвенцијом о људских правима и усвојити законе о државној помоћи и попису становништва да би могла остварити даљи напредак на путу интеграције у ЕУ", истичу политички директори.

Управни одбор ПИК-а поздравио је чињеницу да ЕУ и даље ради на јачању властитог ангажмана у БиХ и позвао на испуњавање преосталих циљеве и услова из програма "пет плус два" да би се затворио ОХР.

ПИК је затражио од власти да одмах усвоје Глобални фискални оквир за период од 2011-2013. године, указавши на потребу да се обезбиједе довољни приходи за институције на државном нивоу, а самим тим и њихово ефикасно функционисање.

Управни одбор ПИК-а подржава ангажман ЕУФОР-а и НАТО-а када је ријеч о међуентитетској линији разграничења.

У комуникеу се подсјећа да Анекс два Дејтонског споразума регулише поступке подешавања међуентитетске линије разграничења ако се укаже потреба за тим, и те процедуре се морају поштивати.

Наредни састанак Управног одбора ПИК-а биће одржан у Сарајеву 6. и 7. јула.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog