Politika

Реакције у Републици Српској на закључке ПИК-а

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић оцијенио је да закључци Савјета за провођење мира нису ништа ново, али да је видљиво да ОХР нема намјеру да оде из БиХ ни када буду за то испуњени сви услови.


"Брчко дистрикт је најбољи примјер за такво нешто. Сви услови су испуњени, а супервизија није окончана. То је доказ да међународна заједница има неку своју политику, а нама се постављају различити услови", изјавио је Радојичић и истакао да "у мору питања којим се ПИК бавио нема никакве нове идеје".

Радојичић је новинарима у Бањалуци рекао да су неке од тема у комуникеу ПИК-а доказ двоструких стандарда, наводећи да је практично легализована власт у Федерацији БиХ (ФБиХ) и дата подршка налогу високог представника Валентина Инцка о суспензији одлука Централне изборе комисије, који сада остаје "одлука на неодређено вријеме".

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић сматра да нема ништа ново у ставовима ПИК-а и да је једина позитивна ствар подршка ојачаном присуству ЕУ у БиХ.

"То је прича која је већ испричана. Управни одбор ПИК-а се потрошио и било би добро да што прије оде из БиХ", оцијенила је Мајкићева.

Она је у изјави новинарима нагласила да се ништа посебно није очекивало од сједнице ПИК-а, ако се изузме тренутна политичка ситуација у БиХ и конституисање власти у ФБиХ.

Извршни секретар СНСД-а Рајко Васић оцијенио је да закључци Управног одбора Савјета за провођење мира показују да БиХ улази у тешку фазу и да све говори о покушају да се земља унитаризује.

"Неће се завршити само на Хрватима. БиХ улази у тешку фазу и све говори о покушају да се она, као држава, унитаризује. Ово је дефинитивно почетак тешког раздобља у БиХ", оцијенио је Васић.

Васић сматра да је то уходан колосијек и да је очигледно да је све било договорено, пројектовано и сугерисано и прије него што су платформаши кренули у формирање власти у ФБиХ.

Он је истакао да се могу очекивати и нови потези када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ и даље погоршање међунационалних односа и рушење конститутивности у БиХ.

Потпредсједник ДНС-а Драгутин Родић сматра да није добро ако се у БиХ и даље буду наметале одлуке.

"Aко прелазимо из фазе ОХР-а у фазу гдје ће бити именован специјални изасланик ЕУ то би значило да БиХ треба да се окрене другим питањима и питањима економског просперитета", рекао је Родић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog