Društvo

Касиповић: Савјет за културу ће одредити приоритете

БАЊА ЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске, Антон Касиповић, рекао је да свако ко је добио новац за суфинасирање пројеката из културе у 2010. години и није га оправдао, не може конкурисати за ова средства и у 2011. години.


Касиповић сматра да ће се формирањем савјета за културу РС направити нови искорак у финансирању културних институција и умјетничког садржаја и да ће се јасно одредити приоритети Министарства на чијем је челу.

"Мислим да ће савјет за културу дати једну нову филозофију, нови начин размишљања у којем нећемо увијек имати исте ауторитете, у којем ћемо препознати долазак на сцену младих и квалитетних људи, као и нове форме у умјетности. Мој концепт је да то буду стручњаци из различитих области културе, наравно, ауторитети и свакако заступљени из цијеле Српске", рекао је Касиповић за "Глас Српске".

Он је нагласио да не би било коректно запоставити потенцијале који постоје у Бијељини, Требињу, Источном Сарајеву и свим мјестима Српске, те да очекује да ускоро добије много добрих приједлога и да Влада по његовом приједлогу уз све консултације дође до компетентног састава савјета за културу који ће бити савјетодавно тијело министра просвјете и културе.

Министар просвјете и културе РС рекао је да ће се у овој седмици Влада опредијелити у вези са именовањем директора Народног позоришта Републике Српске да ће конкурс за директора библиотеке биће расписан у идућих 15 дана, а да ће се врло брзо привести крају и избор и именовање директора Кинотеке РС.

Говорећи о оснивању фондације за умјетност, Касипововић је истакао да је могуће обезбиједити средства за ову фондацију јер је увјерен да постоје појединци и компаније који и те како желе да помогну, али их треба организовати.

Он је навео да имао одлично искуство када је организовао аукцију за продају слика, које је добио као министар на поклон, и када је сакупљено четрдесетак хиљада марака од којих су купљена два контрабаса са Бањалучку филхармонију, издвојен дио средстава за завршетак обнове Ћопићеве школе у Хашанима а дио за књижевну награду за младе умјетнике.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog