Politika

Јосиповић похвалио операцију „Олуја”

ЗАГРЕБ – Операција „Олуја” била је легална, легитимна, брза, ефикасна и бриљантна војна акција, у највећој мјери у духу ратног права, изјавио је данас у Загребу хрватски предсједник Иво Јосиповић,...


додавши да се „због једног малог дијела догађаја који се нису ни морали ни смјели десити, често неоправдано доводи у питање смисао цијеле операције,што је нетачно с војног, моралног, политичког и сваког другог аспекта”.

Поводом Дана побједе и домовинске захвалности који се у Хрватскох слави 5.августа и 16-годишнице Олује Јосиповић је примио учеснике акције,нагласивши да су то „били дани поноса и славе које нико више не може оспорити ни довести у питање”.

„С поносом се сјећамо вашег огромног доприноса ослобађању домовине, ви представљате скоро 200.000 учесника битке која ће заувијек остати златним словима уписана у историји нашег народа”, рекао је Јосиповић окупљеним генералима и официорима.

„Сви ми у Хрватској дубоко и искрено жалимо за сваком невином жртвом, сваким непотребним злочином и сваким непотребним разарањем, рекао је и додао да је Хрватска уз своју побједу поносна и на своју снагу да се суочи и с тим незаобилазним дијелом приче, а исто тако и да казни оне који су одговорни.

Нагласио је и потребу да се Хрватска усмјери ка потпуној правној држави, према највишим стандардима демократије, привреде и подизању стандарда јер ће се „само тако испунити жеља свих који су се борили од Вуковара до Дубровника и Хрватску замишљали као демократску и просперитетну европску земљу”.

Пензионисани генерал армије Павле Миљавац нагласио еј да је Олуја била дјело хрватских официра и генерала, изведена по модерним принципима и доктринама ратовања која је имала одјек, не само у оквиру Хрватске, већ је и спријечила пад Бихаћког џепа, омогућила мирну реинтеграцију источне Хрватске и прекинула рат у БиХ јер је омогућила потписивање Дејтонских споразума. И Миљавац је признао да је у „данима брзе побједе, било неких сијенки које се нису требале десити и неких ствари које су изишле из контроле”.

„У тако великој операцији тешко је контролисати сваки детаљ и сегмент у операцији, али ће Олуја остати забиљежена као побједоносна славна битка”, рекао је. Генерал Рахим Адеми рекао је да су оптужница за злочине у Медачком џепу 1993. коју је против њега подигао Хашки суд 2001. и процес који је трајао до 2010. кад је ослобођен за њега је, како је рекао били тежи него рат. „Ако буде Бога и правде, биће ослобођени и Анте Готовина и Младен Маркач”,рекао је Адеми. За злочине у Олуји још нико није осуђен пред хрватским судовима, иако је према процјенама Хрватског хелсиншког одбора убијено скоро 700 цивила, док су процјене Веритаса и других невладиних организација у Србији много веће.

Осим тога у егзодус је тада кренуло између 150.000 и 250.000 људи од којих се већина није вратила, спаљено и срушено је преко 20.000 кућа, а опљачкана је врло вриједна имовина, док су бројне куће узурпиране.

(Тањуг/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

U proteklih godinu dana koliko ste puta odgledali neku pozorišnu predstavu?

Rezultati ankete
Blog