Kultura

Почиње Сабор у Гучи

Извођењем пјесме "Са Овчара и Каблара", у Гучи ће почети 51. Драгачевски сабор трубача. У сљедећих седам дана у Гучи се очекује долазак више од пола милиона посјетилаца из земље и свијета.


Драгачевски сабор трубача у Гучи, јединствена смотра изворног народног стваралаштва, биће отворена уз свирање саборске химне "Са Овчара и Каблара".

Све до сљедеће недјеље, 14. августа, Гуча ће бити домаћин 1.200 чланова трубачких оркестара, фолклорних и пјевачких група, самоуких сликара, вајара, ткаља, везиља и плетиља.

Домаћини у сљедећих седам дана очекују долазак више од пола милиона посјетилаца из земље и свијета, а организовани долазак најавили су гости из Енглеске, Белгије, Словеније, Хрватске и Конга, као и са Исланда.

"Све је спремно, да како ваља, дочекамо, угостимо и забавимо све који буду дошли", рекао је предсједник општине Лучани и Саборског одбора Слободан Јоловић, додајући да су на сабор добродошли и малинари и путари, да за кратко забораве на своје невоље, али да не помишљају на блокаде приступних путева.

Сваког дана госте ће чекати по неко пријатно изненађење. Посебно занимљива биће приредба "Побједили су, заслужили су", у четвртак, 11. августа, на којој учествују оркестри Дејана Петровића са Биг бендом, Екрема Мамутовића и Драгана Игњића, послије чега слиједи концерт Мирослава Илића.

У суботу је дефиле свих учесника сабора, након чега слиједи приказивање старе драгачевске свадбе, наступ репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, финално такмичење 18 најбољих оркестара и концерт оркестра Бобана и Марка Марковића.

Сабор је ове године обогаћен и новим програмским садржајима. Предвиђено је организовање фијакеријаде и бројних изложби сликара, вајара, ткаља, везиља и плетиља.

Организатори Сабора су најавили да неће бити никаквих улазница и да је све бесплатно, осим паркинг карата које важе свих седам дана, коштају за аутомобиле 1.000 динара, а за теретна и доставна возила 3.000 динара.

За дочек најмање пола милиона посјетилаца, поред угоститеља, добро су се организовале и друге службе. Спремно је 12 мобилних екипа са љекарима и медицинским особљем, а да све протекне у најбољем реду побринуће се и 200 полицајаца.

У протеклих пола вијека у Гучу је овим поводом дошло најмање 15 милиона гостију из 83 земље, док се у трубљењу надметало 1.000 оркестара са 10.000 трубача.

(РТС/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog