Kultura

Филмска индустрија опрашта се од целулоидне траке

Америчка и свјетска филмска индустрија опрашта се од целулоидне филмске траке која се користила у протеклих 125 година за пројекције филмова у биоскопима широм свијета.


У јануару идуће године дигитална пројекција постаће најуобичајенији метод за приказивање најновијих филмских остварења.

Према подацима компаније за истраживање глобалног тржишта "ИХС Скрин дајџест", биоскопи у САД до краја 2013. године више неће користити 35-милиметарску целулоидну филмску траку а широм западне Европе ова промјена биће окончана до краја 2014. године.

Целулоид ће остати само ријеткост у биоскопима одлучним да одрже традиционално приказивање филма.

"Од 1889. године 35-милиметарски филм био је основ технологије филмске пројекције, водећи филмску публику од почетака нијемог филма преко великих мјузикала до епохе љетних блокбастера", рекао је аналитичар из "ИХС" Дејвид Хенкок.

Прије само двије години дигитална пројекција кориштена је у 15 одсто биоскопа у свијету. Према оцјени аналитичара, успјех биоскопске дигиталне револуције може се директно пратити успјехом једног филма а то је "Аватар" из 2009. године режисера Џејмса Камерона.

Камероново остварење постало је најпрофитабилније дјело научне фантастике јер је на биоскопским благајнама остварена зарада од 2,8 милијарди долара.

Овај филм изазвао је бум у тродимензионалној филмској техници и изазвао је притисак на биоскопе да пређу на дигиталну пројекцију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog